Delfzijl werkt aan hogere spoorlijn

DELFZIJL – De spoorlijn naar de haven van Delfzijl is ernstig verzakt door de gaswinning bij Slochteren. Over de buitendijkse spoorlijn rijden dagelijks twaalf goederentreinen voor het chemieconcern AKZO. De verwachting is dat grond bij Delfzijl in totaal een meter gaat zakken. Nu al staan de rails regelmatig onder water.

De verzakking levert grote problemen op. De spoorlijn kruist namelijk de zeedijk bij de haven van Delfzijl en bij extreem hoog water moeten de doorgangen met deuren worden gesloten. Hoe lager de bodem, hoe vaker deze deuren dicht moeten en hoe vaker de spoorlijn onbruikbaar is.
Besloten is derhalve de lijn daar te verhogen, evenals de 200 meter lange spoorbrug over de Damsterhaven. Totale kosten van het karwei: 1,5 miljoen gulden. Het werk moet in korte tijd gebeuren, omdat de haven het anders zonder goede spoorverbinding moet doen. Ook de haven zelf wordt verhoogd. Dat kost 140 miljoen gulden. hasu

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Delfzijl werkt aan hogere spoorlijn | NT

Delfzijl werkt aan hogere spoorlijn

DELFZIJL – De spoorlijn naar de haven van Delfzijl is ernstig verzakt door de gaswinning bij Slochteren. Over de buitendijkse spoorlijn rijden dagelijks twaalf goederentreinen voor het chemieconcern AKZO. De verwachting is dat grond bij Delfzijl in totaal een meter gaat zakken. Nu al staan de rails regelmatig onder water.

De verzakking levert grote problemen op. De spoorlijn kruist namelijk de zeedijk bij de haven van Delfzijl en bij extreem hoog water moeten de doorgangen met deuren worden gesloten. Hoe lager de bodem, hoe vaker deze deuren dicht moeten en hoe vaker de spoorlijn onbruikbaar is.
Besloten is derhalve de lijn daar te verhogen, evenals de 200 meter lange spoorbrug over de Damsterhaven. Totale kosten van het karwei: 1,5 miljoen gulden. Het werk moet in korte tijd gebeuren, omdat de haven het anders zonder goede spoorverbinding moet doen. Ook de haven zelf wordt verhoogd. Dat kost 140 miljoen gulden. hasu

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement