“Wij werden eigenlijk de verlengde arm van die exporteur” , zegt Roos. “Hij zendt zijn goederen nu naar ons bedrijf, dat optreedt als intermediair tussen hem en verschillende importeurs van groente en fruit. De exporteur kan op deze wijze op het laatste moment beslissen waar een partij heen gaat en heeft daardoor een veel sterkere positie gekregen.”
De werkzaamheden van Ebrex beperken zich echter zeker niet tot het in ontvangst nemen van de goederen in de haven. “Vroeger was dat wel zo en nam de importeur vandaar de zaak over. Dat is duidelijk veranderd. Vandaag de dag is de markt veel opener geworden. Rotterdam beschikt gelukkig nog wel over de sleutelfunctie als ontvangsthaven, maar de handel is gedeeltelijk verschoven naar directe markten binnen Europa. Tegenwoordig is tachtig procent van wat wij ontvangen, bestemd voor andere landen in Europa. De Nederlandse importeurs hebben door deze verandering een veel specialistischere functie gekregen, en met hen ook Ebrex.”

Seizoenen

Het ontvangen van groente en fruit is een seizoensgebonden activiteit. Andere landen spelen namelijk in op de maanden waarbij bepaalde produkten niet of schaars in Europa verkrijgbaar zijn. Zo begint in november het seizoen van de Canarische tomaten, dat doorloopt tot april. In december start Chili met de export van zacht fruit, gevolgd door appelen en peren. In juni is dat afgelopen. In mei is echter de citrusexport van Zuidamerikaanse landen zoals Brazilie, Argentinie en Uruguay, van start gegaan, die doorloopt tot eind september. En eind september begint de import uit Cuba en Florida van grapefruits en is het jaar weer rond.
“Ons werk begint eigenlijk allang voordat het schip in de haven ligt” , zegt Ebus. Ikzelf en onze manager, Diego Fernandez Naranjo, vliegen regelmatig naar de Canarische eilanden en Zuid-Amerika om met de exporteurs te overleggen. Dat zijn niet alleen de grote exportcombinaties. We hebben ook te maken met talloze kleine boertjes. Een goed contact is heel belangrijk, want je bent hun ogen en oren in Europa. We besteden daaraan dan ook veel tijd. En dat is ook leuk. Bij sommige telers worden we binnengehaald alsof we een lang verloren gewaand familielid zijn.”
Als een schip met de exportprodukten voor de kade in Rotterdam ligt, is het voor Ebrex een drukke tijd. “Dan gaat niemand de deur uit voordat alles in orde is; niemand in de loods, maar ook niemand op kantoor. Dat stellen we bijna als voorwaarde aan het personeel dat voor ons werkt. Maar ook aan onszelf. Dat betekent dat we in het drukke seizoen vaak dagen van tien, veertien of meer uren maken. Dat kan in het wat rustigere seizoen dan wel weer gecompenseerd worden.”
Nadat de goederen door de stuwadoor in de loods zijn gezet, begint het werk voor Ebrex pas goed. De pallets worden geteld en gecontroleerd. Is er een stuk, dan wordt die vervangen. “Ook tellen we de dozen en noteren de merken, maten en kleuren van de produkten. Daarvan maken we een lijst die naar de klant gaat. Met de gegevens op die lijst kan hij eigenlijk al aan het verkopen slaan.”
Ebrex maakt tevens de documentatie in orde en regelt op verzoek het vervoer. “Dat doen wij niet zelf, nee” , zegt Ebus. “Elke vervoerder van groente en fruit is gespecialiseerd in bepaalde bestemmingen en routes door Europa. Dan moet je niet de pretentie hebben dat je dat beter kunt. Ieder zijn vak. Wij zien onszelf dan ook eerder als makelaars in het vervoer.”

Antwerpen

De expeditiewerkzaamheden in de haven Rotterdam zijn ten aanzien van groente en fruit overigens heel anders georganiseerd dan in de ons omliggende havens zoals Antwerpen. In zowel Rotterdam als Antwerpen lost een stuwadoor het schip en zet de lading in de loods. Daarna verandert de aanpak. In Antwerpen verzorgt de stuwadoor ook de fysieke handling in de loods en belaadt hij de vrachtwagens. Ebrex in Rotterdam verricht die handelingen zelf. “Nadat de stuwadoor de goederen in de loods heeft gezet, is zijn werk gedaan. Daarna nemen wij het over.”
Dat systeem is volgens Ebus ook de kracht van Rotterdam. “In Antwerpen moeten de auto’s 24 uur van tevoren worden aangemeld bij de stuwadoor; wij kunnen op het laatste moment nog wisselen. Onze flexibiliteit en daarmee die van de klant, is dus veel groter.”
Maar het heeft volgens hem ook andere voordelen. “In de loods beschikken wij over gespecialiseerd personeel. Die zien direct als er iets mis is, als er een pallet kapot is of als er op een pallet voor Finland de verkeerde produkten staan. Zo hoef je naar het noorden echt geen grote, rode tomaten te sturen. Die krijg je geheid terug; zij willen groene, harde tomaten. Zo heeft elke markt zijn eigen behoeften. Gespecialiseerd personeel let erop dat zulke fouten niet worden gemaakt.”
Ebus ziet de toekomst van Ebrex en Rotterdam in het groente en fruit dan ook zonnig tegemoet. “Ik denk dat Rotterdam, en daarmee wij, een ijzersterke positie in deze branche heeft. Zolang de haven niet stuk gestaakt wordt, zullen we die behouden en verder uitbouwen. Daarvan ben ik overtuigd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement