TNO-mistalarm

DEN HAAG – Onderzoeksorganisatie TNO heeft een systeem ontwikkeld waarmee automobilisten en vrachtwagenchauffeurs bij plotseling opdoemende mistbanken en natte of beijzelde wegen tijdig gewaarschuwd kunnen worden.

Op die manier kunnen massale kettingbotsingen, zoals deze zich in het recente verleden bij herhaling voordeden, worden voorkomen. Na twee jaar onderzoek is het Instituut voor Wegtransportmiddelen van TNO in Delft erin geslaagd een goed werkend systeem in elkaar te zetten, waarmee allerlei informatie over gevaarlijke situaties op de weg kunnen worden waargenomen.
Met behulp van een computer worden de gegevens vertaald in een waarschuwing aan de weggebruiker. Het systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van langs de weg geplaatste sensoren, moet nu in de praktijk worden uitgetest. Voor een proefopstelling denkt TNO aan een plek bij Leiderdorp, berucht om zijn mistbanken, of langs de ringweg rond Rotterdam.
Het project, drive-crow (condition of the road and weather monitoring) genoemd, werd financieel gesteund door de Europese Gemeenschap.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

TNO-mistalarm | NT

TNO-mistalarm

DEN HAAG – Onderzoeksorganisatie TNO heeft een systeem ontwikkeld waarmee automobilisten en vrachtwagenchauffeurs bij plotseling opdoemende mistbanken en natte of beijzelde wegen tijdig gewaarschuwd kunnen worden.

Op die manier kunnen massale kettingbotsingen, zoals deze zich in het recente verleden bij herhaling voordeden, worden voorkomen. Na twee jaar onderzoek is het Instituut voor Wegtransportmiddelen van TNO in Delft erin geslaagd een goed werkend systeem in elkaar te zetten, waarmee allerlei informatie over gevaarlijke situaties op de weg kunnen worden waargenomen.
Met behulp van een computer worden de gegevens vertaald in een waarschuwing aan de weggebruiker. Het systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van langs de weg geplaatste sensoren, moet nu in de praktijk worden uitgetest. Voor een proefopstelling denkt TNO aan een plek bij Leiderdorp, berucht om zijn mistbanken, of langs de ringweg rond Rotterdam.
Het project, drive-crow (condition of the road and weather monitoring) genoemd, werd financieel gesteund door de Europese Gemeenschap.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement