Een bijkomend voordeel is, vindt Steller, dat Exel nu in Europa beschikt over relatief nieuwe managers, die allemaal hun sporen elders binnen het bedrijf hebben verdiend. ,,Daardoor kennen we behalve onze landenverantwoordelijkheid ook een Europese verantwoordelijkheid.”

De landenvestigingen, of in het geval van Steller de Benelux- vestiging, hebben een winstverantwoordelijkheid. ,,Maar we redeneren dat wat goed voor Exel is, goed is voor ons hier in Nederland.” Binnen NFC zijn er volgens hem dus geen landenvestigingen die elkaar onderling beconcurreren om het beste rapportcijfer, iets wat naar verluidt in de beste transportfamilies voorkomt.

Om die bewering te staven noemt Steller het voorbeeld van een grote klant waarmee Exel in onderhandeling is en die heeft aangegeven zich in Belgie of Noord-Frankrijk te willen vestigen. ,,We willen ervoor zorgen dat we in ieder geval die klant binnenkrijgen. Wordt het Noord-Frankrijk, dan zijn we blij voor onze Franse collega’s.” Steller zegt ervan overtuigd te zijn dat er veel grotere kansen ontstaan door samen te werken.

Dat dit zo is, bewijst de relatie tussen Exel en de Belgische supermarktketen GB. Sinds 1993 werkt Exel voor dat grootwinkelbedrijf. In eerste instantie in het nationale distributiecentrum van de supermarktketen in Ternat. Daar verzorgt Exel de distributie van duizend zogenaamde snellopers naar 750 winkels. Ook de promotie-artikelen neemt Exel daar voor rekening. Deze werden door GB met de snellopers samengebracht, omdat ze in andere distributiecentra de andere goederenstromen in de weg zaten. Behalve GB bedient Exel ook diens zusterbedrijven binnen het GIB-concern, Nopri en Unic, met snellopende artikelen.

Volgens Steller was het in huis halen van Exel voor GB een succes. ,,We wisten voorraden sterk te verlagen en tegelijkertijd het serviceniveau te verhogen.” Dat leidde er toe dat GB ook de coordinatie van de inkomende stromen vanaf de leveranciers aan Exel uitbesteedde.”

Het nationale distributiecentrum, waar Exel met ongeveer honderd mensen actief is, werd met zijn tienduizend vierkante meter te klein. Exel is op dit moment met GIB in onderhandeling over de bouw van een geheel nieuw distributiecentrum op de grens van Vilvoorde en Zemst, op het bedrijventerrein Cargovil. Hoewel de gesprekken nog niet zijn afgerond, rekent Steller erop dat met de bouw binnenkort begonnen kan worden. Het distributiecentrum zou dan midden volgend jaar in gebruik kunnen worden genomen. Door de vergroting van de capaciteit, bij een in principe gelijkblijvend pakket goederen, krijgt GB volgens Steller grotere mogelijkheden voor zowel strategische aankopen bij lage marktprijzen als promotionele acties.

De werkzaamheden voor GB zijn sinds 1993 gestadig uitgebreid. Exel doet ook de aansturing van het distributiecentrum in Nijvel. Van daaruit worden alle goederen buiten de snellopers toegeleverd naar de winkels in Zuid-Belgie. Eind september brachten GIB deze activiteiten officieel onder in een onderneming waarvan Exel Logistics 81 procent in handen kreeg. De dienstverlener was enkele maanden eerder zijn werkzaamheden in het centrum van 40.000 m, verdeeld over drie panden, begonnen. In Nijvel worden alle droge kruidenierswaren, het versgoed en de retourstromen verzorgd voor 85 GB-supermarkten.

De bijna 500 werknemers van dit distributiecentrum, gesteund door de vakbonden, verzetten zich de afgelopen maanden heftig tegen de voorgenomen plannen van hun werkgever. Enkele weken geleden werd een compromis gesloten, waardoor de arbeidsvoorwaarden van de huidige werknemers op het bestaande niveau worden gehandhaafd. Magazijnpersoneel in dienst van logistieke bedrijven wordt in de regel lager betaald dan werknemers van winkelketens die loodswerk verrichten.

De werkzaamheden voor GB hebben tot gevolg dat ook de andere dochterbedrijven van GIB de samenwerking met Exel willen versterken. Nopri, een keten van franchise-levensmiddelenwinkels, kondigde aan de activiteiten in het distributiecentrum in Zuun uit te besteden aan Exel. Ook hier heeft Exel de onderhandelingen met GIB nog niet definitief afgerond. Zoals de plannen er nu voorstaan, zou het centrum in Zuun worden gesloten en vervangen door nieuwbouw van 18.000 m in Vilvoorde, echter volledig onafhankelijk van het centrum van GB. Steller denkt dat deze activiteiten midden volgend jaar te kunnen beginnen.

Extra werk staat Exel verder te wachten in Zaventem, waar het sinds een jaar in een gehuurde loods van een kleine negenduizend meter de voorraad houdt en de toelevering naar de winkels verzorgt voor BIGG’s. Dat moet een Belgische keten worden van zogenaamde hypermarkten, die in Nederland maar niet van de grond komen. BIGG’s is eveneens een dochter van GIB. Afgelopen maand werd bekend dat het Franse bedrijf Promodess, exploitant van dergelijke enorme supermarkten, een belang van 25 procent in BIGG heeft genomen. Tot dusver is er nog maar een BIGG-vestiging, in Waterloo. Gepland staan echter nog zes tot tien winkels in Belgie.

De uitdaging van een opdrachtgever als BIGG is volgens Steller dat het gaat om zowel zeer grote volumes als een zeer breed assortiment. Bovendien voert het bedrijf veel acties, waarbij in korte tijd zeer grote aantallen worden afgezet. Dat leidt uiteraard weer tot grote fluctaties in de voorraad en in de inhoud van de gemiddelde vrachtwagen die bij BIGG aflevert.

De vrachtauto’s zijn in de meeste gevallen wagens van de opdrachtgever. GIB heeft onder de naam Super Transport een eigen transporttak.

Hoewel Exel nog lang niet de volledige logistiek van GIB organiseert – het concern doet nog veel zelf en heeft ook nog een andere dienstverlener voor zich werken – zegt Steller voorlopig genoeg te hebben aan het uitvoeren ‘van wat we hebben’. Een eerste uitbreiding van de werkzaamheden zal daarna altijd ‘van binnenuit’ plaatsvinden. Zo overleggen GB en Exel over de invoering van een nieuw besturingssysteem van de distributiecentra. Tot dusver maakt Exel gebruik van het GB-systeem. ,,We bekijken nu of ons systeem een betere oplossing is”, aldus Steller.

Een andere uitbreiding is het al genoemde afroepen van de produkten voor GB bij leveranciers. ,,Soms hebben we minder dan een dag voorraad in huis”, aldus Steller, om aan te geven dat het om een zeer geavanceerd logistiek concept gaat. Dat het afroepen van artikelen bij leveranciers door de dienstverlener gebeurt, is volgens hem uniek in supermarktland.

Behalve voor GIB is Exel in Belgie en Luxemburg actief in de fijndistributie. Het bedrijf doet dat onder de naam Exel Pulsar. Pulsar, gevestigd in Overijse, was onderdeel van Arthur Pierre. Dit bedrijf, vooral bekend als verhuizer, werd eind 1992 door NFC ingelijfd. Exel Pulsar is met name actief in het bruin- en witgoed, voor opdrachtgevers als Bosch, Hoover en Kenwood. Voor deze verladers verzorgt in een magazijn van 6.000 m ook het voorraadbeheer. Exel Pulsar verzorgt in een aparte dienst de distributie van grote fotokopieerapparaten van Oce, inbegrepen de installatie en instructie.

Voor Schweppes verzorgt Exel Pulsar de fijndistributie in Belgie en Nederland. In Nederland zijn de ontvangers met name de groothandel en enkele distributiecentra van het grootwinkelbedrijf, in Belgie wordt ook de horeca bediend.

Nederland

In een ander exclusief distributiesysteem verzorgt de dienstverlener de distributie van verpakte smeermiddelen voor Q8. Afnemers zijn hier garages en tankstations, maar ook industriele afnemers. Voor deze 48- uurs distributie in Belgie zet Exel eigen wagens in, vijf stuks in totaal.

In Nederland kent Exel Logistics een behoorlijk afwijkend klantenbestand. Verdeeld over vier distributiecentra in Ede (7.500 m), Soesterberg (20.000 m), Breukelen (17.500 m) en Utrecht (20.000 msu2) doet Exel onder meer opslag en distributie van Quaker Oats, Faam, Calve, Remia en twee producenten van bakkerijgrondstoffen, Bakkerol en Molco. In totaal heeft Exel in Nederland ongeveer dertig klanten.

Een aantal klanten heeft ook een pakket toegevoegde-waarde-activiteiten ondergebracht bij Exel. Zo doet het bedrijf voor Remia de displaybouw en het ompakken ten bate van promotionele activiteiten. Voor een producent van eetbare vetten haalt Exel het eindprodukt direct uit de fabriek naar Soesterberg, waar het enige tijd ‘in quarantaine gehouden wordt’ om uit te harden. De producent bespaart op die manier op tussenopslag.

Alle distributiecentra zijn te vinden in het centrum van het land. Dat zorgt volgens H. Nijkerk, business development manager van Exel in Soesterberg, voor de beste bereikbaarheid van de afnemers in Nederland. Bovendien bespaart het op het interdepot-verkeer tussen de vestigingen. Produkten uit de verschillende magazijnen worden samengebracht in vrachtwagens die hen naar de diverse bestemmingen in het land brengen.

Het enige exclusieve distributiecentrum dat Exel Logistics in Nederland heeft, wordt gebruikt voor Texas Instruments. In Utrecht is volgens Steller sprake van een ‘echt partnership, hoe hol dat ook mag klinken’. In het distributiecentrum werken behalve 180 medewerkers van Exel twintig leidinggevenden van Texas Instruments. In Utrecht heeft TI in de afgelopen twee jaar de Europese distributie samengebracht; deze was eerder verdeeld over zes centra in Europa.

TED KONINGS

Het Nederlandse hoofdkantoor van Exel Logistics staat in Soesterberg. (Foto: Gerard Til)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement