LONDEN (NT) – De Britse transportgroep Jacobs Holdings begint het nieuwe jaar met de oprichting van een logistieke dochter, Ontime Logistics. De overname van twee wegvervoer- en expeditiebedrijven van UCI Logistics moet de nieuwe onderneming van een jaaromzet van circa 32 miljoen pond (honderd miljoen gulden) verzekeren.
Jacobs maakte deze week bekend dat het 3,5 miljoen pond (elf miljoen gulden) betaalt voor Thomson Jewitt International (TJI) en Hudson Shepherd. Behalve vrachtfaciliteiten in Basildon, Brighouse, Langholm, Bristol, Risley en Dunstable verkrijgt Ontime Logistics een vloot van ruim driehonderd voertuigen. TJI heeft een uitgebreid netwerk in Europa en Scandinavië. Jacobs verwacht dat het bedrijf nieuwe activiteiten zal aanbrengen voor Thames Europort, de eigen haven aan de Thames in Dartford.
Volgens topman M. Kingshott gaat Ontime Logistics ’totale’ logistieke oplossingen aanbieden in het Verenigd Koninkrijk en op het Europese vasteland. Het bedrijf moet een ’grote speler’ worden in de pakket- en expeditiesector, met ambities die ook tot de Aziatische en Amerikaanse markt reiken. Eerder dit jaar legde Jacobs al beslag op Horizon Holdings, een in Dartford gevestigde expediteur. De centrale distributiehub van Ontime wordt gevestigd in Wellingborough. Het netwerk bestaat uit negen depots in het Verenigd Koninkrijk, aangevuld met meer dan vijftig franchise-houders. Er komen 410 mensen bij het bedrijf te werken, onder leiding van Wayne Denton, afkomstig van Securicor Omega.
De start van Ontime wordt gefinancierd uit de verkoop van onroerend-goedbelangen ter waarde van 5,6 miljoen pond. Desalniettemin verwacht Kingshott dat de aanloopkosten circa een half miljoen van de winst dit jaar zullen afknabbelen. De verwachting is nu dat die winst ’niet lager dan 8,25 miljoen pond’ (26 miljoen gulden) zal uitvallen. Volgens Kingshott heeft Jacobs, dat ook belangen heeft in onroerend goed, scheepvaart, autodistributie, verkeersbeheer en business centres, het afgelopen jaar in totaal twaalf miljoen pond (37,8 miljoen gulden) geinvesteerd in de transportdivisie.