VOORBURG (ANP) – De grote groei van de uitgaven aan duurzame goederen in de eerste drie kwartalen van dit jaar heeft zich aan het begin van het vierde kwartaal onverminderd voortgezet, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De consumptie van huishoudens maakt dit jaar een sterke groei door. In de eerste tien maanden was de stijging 4,4 procent, het hoogste groeipercentage sinds 1990. In oktober gaven de Nederlanders 4,8 procent meer uit aan consumptieve bestedingen dan in die maand vorig jaar.
Ongeveer eenvijfde deel van de bestedingen ging in oktober naar duurzame goederen. Dat was 8,8 procent meer dan in die maand vorig jaar. Vlot over de toonbank gingen vooral elektronicaproducten, meubelen en woonaccessoires, vervoermiddelen en in minder mate kleding. Aan schoenen gaf de consument minder uit.

Genotmiddelen
Het volume van de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen was in oktober 1,3 procent groter dan in die maand vorig jaar. Het CBS noemt dat een geringe groei, omdat oktober dit jaar een zaterdag meer telde. De verkoop van zoetwaren, kruidenierswaren en drank steeg het meest. Een daling deed zich voor bij de verkoop van aardappelen, groente, fruit, vlees en tabaksartikelen.
De uitgaven aan diensten en overige goederen namen in oktober met 4,4 procent toe. Over de eerste tien maanden van 1998 stegen de bestedingen aan vervoers- en communicatiediensten, motorbrandstoffen en financiële diensten het sterkst. Ook besteedde de consument in die periode fors meer in de horeca.