AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse effectenbeurs heeft gisteren enkele malen tevergeefs aangezet om de 1200-grens te slechten. Een hogere opening op Wall Street stuwde de belangrijkste beursgraadmeter AEX nog op tot 1196,83, maar daar stokte de opmars. Het Damrak sloot op 1192,39 punten, een winst van bijna 14 punten.
Collega-beurs Frankfurt deed het ook aardig door gisterochtend de 5000-horde te nemen. ,,Huilen met de lamp uit’’, zo keek een Amsterdamse commissionair terug op de handel. ,,Geen enkele belegger onderneemt nog iets.’’ Volgens de beursveteraan wacht iedereen op de beurs op de komst van de euro. Alleen op de Optiebeurs was nog sprake van enige activiteit. ,,Enkele marketmakers strijken hun posities nog glad.’’
Nagenoeg alle hoofdfondsen kwamen uit op een plus. Philips nestelde zich in de kopgroep van stijgers. De elektronicagigant gaat de deelneming in NavTech, producent van digitale routesystemen, terugbrengen. Het aandeel werd 2,10 gulden duurder op 127,90 gulden. Fortis en Aegon deden ook goede zaken door 3,50 gulden, respectievelijk 4,20 gulden te winnen op 154,50 gulden en 232 gulden.
Nedlloyd en Randstad waren bij de middelgrote fondsen de sterkste stijgers. Het transportbedrijf voegde 1,90 gulden toe op 25,50 gulden en Randstad 6,30 gulden op 102,30 gulden. Ook branchegenoot en lokaal fonds Unique lag er goed bij. De uitzender won 3,50 gulden op 41,10 gulden. Een concrete reden voor de opmars van de uitzenders kon een handelaar niet geven.
Koninklijke Ten Cate zat op de lokale markt in de lift. Het kunststof- en textielfonds pakte een winst van ruim tien procent op 66 gulden. ,,Puur op de vraag wie er met de tent vandoor gaat.’’ Het beurslid refereerde daarbij aan de geruchten dat twee partijen een bod voorbereiden om Ten Cate van de beurs te halen.
Een van de geïnteresseerden zou textielgroep Van Heek-Tweka zijn. Directeur G. Steinmeijer wilde maandagochtend de geruchten ontkennen noch bevestigen. Verder dan ,,ik heb gemengde gevoelens bij de berichtgeving’’ wilde hij niet gaan. De raad van commissarissen van Ten Cate wil de onderneming niet opsplitsen of verkopen.
Beter Bed overvleugelde het succes van Ten Cate. Het bericht dat het beddenbedrijf een Duitse matrassenspecialist gaat inlijven, spekte de beurskoers met zeven gulden op 66,50 gulden.
De Europese wisselmarkten zijn gisteren niet of nauwelijks in beweging geweest. Voor de Amerikaanse dollar werd in Amsterdam een slotkoers opgegeven van 1,8635 gulden, precies even veel als aan het eind van de handel van vorige week donderdag. Met de komst van de euro in het betalingsverkeer in het verschiet willen de marktpartijen gen risico lopen met grote valutatransacties.