HAMBURG (DPA/RTR) – De meeste toonaangevende economische onderzoeksinstituten van Duitsland voorzien voor volgend jaar een vertraging van de economische groei. De minder florissante vooruitzichten zijn het gevolg van de fors lagere ontwikkeling van de Duitse export.
Voorzitter Karl Heinrich Oppenländer van het Ifo-instituut in München spreekt van een dramatisch slappere uitvoer. ,,De export was tot nu toe de motor van de conjunctuur in Duitsland’’, verklaart hij tegenover Hamburger Abendblatts. Weliswaar zal ook de particuliere consumptie komend jaar toenemen, maar niet voldoende om de val van de exportgroei op te vangen, aldus de econoom.
Ifo rekent, met nog drie instituten, op een economische ontwikkeling tussen 1,7 en 2,3 procent. Meest pessimistisch is DIW uit Berlijn met een prognose van 1,4 procent. RWI is de enige die met 2,8 procent een groei raamt die gelijk is aan die van dit jaar. De werkloosheid, en van de hardnekkigste problemen van Duitsland, zal volgend jaar verder afnemen, vooral door de groei van de binnenlandse vraag. De instituten verwachten een vermindering van 200.000 tot 300.000 werklozen. IfW-voorzitter Horst Siebert stelt dat het gemiddelde onder de grens van 4.000.000 zal uitkomen.
Aan de uiteenlopende belastingtarieven binnen de Europese Unie moet snel een einde komen. Gebeurt dat niet, dan weigert Bonn nog langer de begroting in Brussel met forse financiële bijdragen te steunen, zo heeft de Duitse regering zondag laten weten.
De invoering van de euro, de gezamenlijke munteenheid van de EU, vereist ook een gezamenlijk economisch beleid. Daarbij moet de aandacht vooral uitgaan naar de belastingtarieven. Een doorbraak in de discussie over de harmonisering, is een van de belangrijkste doelstellingen die de Bondsrepubliek wil bereiken.