ZOETERMEER (NT) – De verhuisorganisatie The Dutch Movers, die momenteel bestaat uit zeven bedrijven, wil zo snel mogelijk uitbreiden. Directeur L. de Jong wil drie of vier verhuisbedrijven aan de groep toevoegen, als het lukt nog binnen twee maanden.
The Dutch Movers heeft al enkele kandidaten gepolst, maar of zij zullen toehappen, is nog afwachten. ,,Zo’n 65 procent van de Nederlandse verhuizers zit al in een groep. Er is best nog een aantal mooie bedrijven over, maar die bedrijven zijn dan ook zeer in trek. Ze zijn al benaderd door twee of drie andere verhuisorganisaties. Het is dus echt een gevecht’’, aldus De Jong.
The Dutch Movers is met name op zoek in westelijk Brabant, Zuid-Brabant en Noord-Limburg, de regio Rotterdam en de regio Zwolle. ,,Ook in Zeeland en Flevoland zijn we nog niet gevestigd, maar omdat daar toch wat minder bedrijvigheid is, hebben die gebieden minder prioriteit.’’

Uitstraling
The Dutch Movers werd twee jaar geleden opgericht en is sinds kort een besloten vennootschap (BV). Volgens De Jong was deze stap noodzakelijk om in de toekomst grotere opdrachten binnen te kunnen halen. ,,Tot nu toe waren we een samenwerkingsverband. Dat was te vrijblijvend. Met een BV heb je meer uitstraling en bied je opdrachtgevers wat meer zekerheid. Bedrijven willen kleinere opdrachten wel aan een samenwerkingsverband geven, maar als ze een contract voor een aantal jaar willen afsluiten, verlangen ze toch wat meer zekerheid.’’
The Dutch Movers heeft de afgelopen twee jaar wel kleinere opdrachten gehad, zoals een kantoorverhuizing van het ministerie van Economische Zaken, maar bij Europese tenders heeft de verhuisgroep nog geen succes geboekt. De Jong zegt er echter geen spijt van te hebben dat de verhuisgroep niet eerder een BV is geworden. ,,Je moet in de markt van de verhuiscontracten en de projectverhuizingen nu eenmaal wat geduld betrachten. Het duurt jaren voordat je echt in de markt staat. We willen onze verhuisgroep stap voor stap ontwikkelen.’’
De keuze om The Dutch Movers rustig te ontwikkelen is volgens de directeur bewust gemaakt. ,,We hebben goed gekeken naar wat andere verhuisgroepen goed en fout hebben gedaan. Je ziet dat sommige andere groepen snel van start zijn gegaan met heel veel leden. Daardoor zie je bij zulke groepen moeilijke overlegstructuren. Ook zie je bij sommige verhuisgroepen dat één of twee verhuisbedrijven het voor het zeggen hebben en de rest zich wat ondergesneeuwd voelt. Wij kiezen daarom voor een geduldige opbouw met verhuizers die allemaal gelijkwaardig zijn.’’

Huiverig
The Dutch Movers begon twee jaar geleden met vijf verhuizers: Centrum Van Maasakker Verhuizingen uit Maastricht, Verhuisbedrijf Henneken uit Zoetermeer, Waaijenberg Verhuizers uit Ede, Banis Verhuizingen uit Bussum en Caljauw Rademaker Verhuizingen uit Middelburg. Vorig jaar verlieten de laatste twee bedrijven het samenwerkingsverband. De Jong: ,,Ze wilden zelf niet verder. De een vond dat we The Dutch Movers niet snel genoeg ontwikkelden, de ander was er juist huiverig voor om te veel van zijn eigen identiteit in te leveren.’’
Tegenover de twee vertrekkende verhuizers stonden vorig jaar vier nieuwkomers: Aad de Wit Verhuizingen uit Castricum, Dijkstra Transport uit Hilversum, Dijkstra Verhuizingen uit Enschede en Vlugo Verhuizingen uit Den Bosch. Aad de Wit meldde zich spontaan aan, de rest werd gevraagd.
The Dutch Movers kijkt ook over de grens. Zo werkt de verhuisgroep sinds het voorjaar samen met de Duitse verhuisorganisatie Euroumzug. De twee organisaties gebruiken elkaars netwerk voor hoofdzakelijk de verhuizing van particulieren, al dan niet in opdracht van bedrijven. ,,We voeren momenteel gesprekken over de mogelijkheid van gezamenlijke acquisitie.’’ Ook de verhuisbusiness zal volgens De Jong in de toekomst een Europese schaal krijgen. De Jong wil daarom graag met andere buitenlandse verhuizers samenwerken. ,,Portugal, Spanje en Frankrijk komen daarvoor het eerst in aanmerking; dat zijn landen waar veel Nederlanders naartoe verhuizen. Aad de Wit verhuizingen heeft al een vestiging in Portugal.’’

Agressief
Hoewel De Jong The Dutch Movers geduldig wil ontwikkelen, beseft hij dat zijn organisatie zich op de markt wel agressief zal moeten gedragen. ,,Je ziet dat andere groepen die de markt actief benaderen, goed scoren en grote opdrachtgevers binnenhalen. Wij moeten ook actief zijn, anders blijven voor ons alleen wat kruimels over.’’
The Dutch Movers wil zich richten op landelijke verhuiscontracten en middelgrote projectverhuizingen. ,,We richten ons niet zozeer op de allergrootste projectverhuizingen, want in dat marktsegment staan de prijzen te veel onder druk. Een opdracht van defensie is onlangs voor een zeer lage prijs weggegeven; wij hebben in de strijd om die opdracht afgehaakt.’’

 Directeur L. de Jong van The Dutch Movers: ,,Het is echt een gevecht.’’