AMSTERDAM (ANP) – Op een ongeanimeerde, maar historische beursdag is de AEX op de Amsterdamse effectenbeurs woensdag lager gesloten. Voor het laatst werden de koersen opgemaakt in guldensnoteringen. Na 397 jaar is er een eind gekomen aan de handel in guldens op de Nederlandse beurzen. Op 4 januari 1999 gaat Beursplein 5 weer open, maar dan rekent de handel met euro’s. Op de laatste handelsdag van het jaar verloor de beursgraadmeter enig terrein. Beleggers en handelaren stonden grotendeels aan de zijlijn in verband met de komende jaarswisseling. De AEX daalde bescheiden met 8,29 punten op 1186,38.

Brussel geeft op oudejaarsdag een feestje. De start van de euro wordt mooi maar sober: meer dan een technische operatie, gevolgd door een glas champagne is het niet. Dat neemt niet weg dat er sprake is van een historisch ogenblik. De droom van Europese staatslieden als Schuman, Monnet en Helmut Kohl om via een monetaire unie de EU-staten te binden tot duurzame vrede, is harde werkelijkheid geworden. Op de financiële markten is de euro over vier dagen troef. Vanaf maandag 4 januari 1999 kan de effectenhandel in ‘euroland’ niet meer afrekenen in de nationale munteenheden en worden bijvoorbeeld Nederlandse staatsobligaties euro-obligaties. Europese financiële markten zelf zijn goed voorbereid op de komst van de nieuwe munteenheid. Niets is dan ook aan het toeval overgelaten. Net als op het Damrak is op de beursvloeren in Europa veelvuldig met de gemeenschappelijke munt proefgedraaid.
Voor de Amsterdamse beurs zijn de gevolgen groter, omdat de AEX-index de enige beursgraadmeter is waarin de lokale munteenheid wordt meegewogen. Deze zal daarom meer dan gehalveerd worden. De DAX-index in Frankfurt, de CAC-40 in Parijs en de Milanese MIB30 hebben daar geen last van. Nieuwe psychologische grenzen hoeven op deze beurzen door beleggers niet te worden afgetast.
Marktspelers kijken liever verder vooruit. De introductie van de euro op de financiële markten laat grotere dromen dichterbij komen. Zo denken vele analisten dat het samengaan van de Eurobeurzen slechts nog een kwestie van tijd is. Dit jaar besloten Frankfurt en Londen al tot meer samenwerking, waarschijnlijk volgen volgend jaar de andere Europese effectenmarkten, waaronder Amsterdam.
De Europese financiële markten krijgen meer aantrekkingskracht. Alleen al de obligatiemarkt groeit door de omzetting in euro’s enorm. Het Amerikaanse effectenhuis Salomon Smith Barney becijferde dat er in de eerste drie maanden van het volgende jaar voor 123 miljard dollar (ruim 105 miljard euro) extra aan staatsleningen op markt komt. Daarmee wordt de Europese obligatiehandel met een omvang van rond de 2000 miljard dollar (ruim 1700 miljard euro) bijna net zo groot als zijn Amerikaanse broer.
Ook de valutamarkten wrijven hun handen warm. De verwachting is dat na de introductie van de euro de vraag groot zal zijn. In ieder geval groter dan eerder door de valutabeleggers werd verwacht. Waren er eerder nog grote twijfels over de hardheid van de gemeenschappelijke munt, nu vrezen analisten zelfs dat de euro wel eens te sterk kan worden.
De Amerikaanse zakenbank JP Morgan verwacht dat de prijs van de euro in de loop van volgend jaar stijgt van 1,18 dollar naar 1,25 dollar. De bank baseert dit vooral op de grotere vraag naar euro’s. Zo heeft JP Morgan berekend dat de komende jaren een groter deel van de wereldhandel in euro’s wordt afgerekend: van 21 naar 38 procent. De helft van de handel wordt nu betaald met dollars.
Zo hebben Japanse bedrijven aangekondigd vele handelstransacties met Europese ondernemingen via de nieuwe munt te laten verlopen. Ook China, na Japan de grootste beheerder van buitenlandse reserves, heeft al aangegeven veel in de euro te zien.