EINDHOVEN (ANP) – Hoewel vorig jaar minder vliegtuigen het regionale vliegveld Eindhoven Airport hebben aangedaan, is het aantal passagiers wel gestegen. In totaal maakten bijna 7.280 toestellen gebruik van de luchthaven, 365 minder dan in 1997. Het aantal passagiers nam daarentegen met vijf procent toe tot ongeveer 286.000.
Het aantal lijndiensten is vorig jaar enigszins teruggelopen. Afgelopen jaar noopte een gerechtelijke uitspraak het vliegveld bovendien een aantal vluchten met zware toestellen te schrappen. Daardoor konden enkele charters met vakantiegangers niet doorgaan. Eindhoven Aiport komt steeds meer in trek bij deze categorie luchtreizigers. Ondanks de opgelegde belemmeringen maakte afgelopen jaar ongeveer een kwart van de passagiers gebruik van een vakantiecharter, terwijl daarvoor slechts drie procent van het aantal vliegbewegingen nodig was.
Verwacht wordt dat het aantal zware toestellen dat de Brabantse luchthaven mag aandoen, zal toenemen. De luchthavendirectie hoopt bovendien dat het totaal aantal vliegbewegingen nog kan groeien. Nu zijn dat ruim achttienduizend starts en landingen. Eindhoven Airport is vorig jaar verzelfstandigd, met Schiphol als grootste aandeelhouder.