SJANGHAI (NT) – Amerikaanse reders zijn woedend over nieuwe regels die de Chinese autoriteiten willen invoeren om de scheepvaart te reguleren. In het voorstel voor regelgeving dat 53 artikelen bevat, willen de Chinese autoriteiten de rederijen verplichten hun prijsafspraken te registreren in een openbaar register. Klanten kunnen dat inzien en eventueel de rederijen dwingen dezelfde tarieven te hanteren.
Belanghebbenden kunnen tot 15 januari commentaar leveren op de voorstellen. De Amerikaanse rederijen zien hier een inmenging van de overheid in de vrije markt, gericht op bescherming van de nationale scheepvaartindustrie. Maar een van de managers van een Europese rederij vindt dat overdreven. ,,Eigenlijk lijken de voorstellen heel erg op wat in de Verenigde Staten al gebruikelijk is’’, zegt hij. ,,Het maakt ons niet zenuwachtig. Het is niet fijn. Wij zouden liever onze tarieven voor ons houden. Maar dit geldt voor iedereen; daardoor is het voor ons geen beperking van onze mogelijkheden.’’

In het verleden registreerde de Shanghai Shipping Exchange al de tarieven van rederijen. De Amerikaanse bedrijven hebben daartegen geprotesteerd, maar uiteindelijk hebben ze de regels geaccepteerd op voorwaarde dat ze nooit gecontroleerd zouden worden. Die situatie lijkt nu te gaan veranderen. De kans dat dit opnieuw tot een aanvaring tussen de Amerikaanse en Chinese overheden gaat leiden lijkt dan ook reeël.