VLAARDINGEN (ANP) – Een fosforzuurfabriek in Vlaardingen gaat eind dit jaar dicht. De huidige milieuvergunning loopt dan af en de eisen die aan een nieuwe vergunning worden gesteld, kosten het bedrijf te veel geld. Bij het bedrijf, Hydro, verdwijnen in Vlaardingen 85 van de 167 banen.

Bij de fabricage van fosforzuur komt als afvalproduct gips vrij. Momenteel loost Hydro dat in de Nieuwe Waterweg. Om een nieuwe vergunning te krijgen, zou Hydro vanaf volgend jaar negentig procent van het gips moeten hergebruiken.
Het type gips dat vrijkomt, is niet voor alle gipstoepassingen te gebruiken. ,,We hebben met alle acteurs op de markt gesproken, maar konden geen garantie krijgen dat ze zelfs de kostprijs zouden betalen’’, aldus directeur E. Amlie. Hydro zou dus geld moeten toeleggen op het hergebruik van het gips. Volgens Amlie is dat niet mogelijk, omdat nauwelijks aan fosforzuur wordt verdiend. De Vlaardingse fabriek is nog wel winstgevend, maar slechts marginaal.
De fabriek produceert sinds 1935 fosforzuur, dat vooral geleverd wordt aan de kunstmestindustrie. Sinds 1985 is de fabriek in handen van Hydro.
Met de vakbonden is gesproken over een sociaal plan. Via bureaus wordt geprobeerd het overtollige personeel aan ander werk te helpen. Hydro heeft ook een vestiging in het Zeeus-Vlaamse Sluiskil. In Vlaardingen gaat het bedrijf door met de productie van meststoffen.