Kinnock heeft echter geen plannen om nachtvluchten zonder meer in de gehele Europese Unie te verbieden. Naar verwachting zal hij over enkele weken een voorstel indienen bij de Transportraad.
Op het ogenblik zijn er nog grote verschillen in nationale en regionale voorschriften ten aanzien van nachtvluchten door luidruchtige vliegtuigen. Sommige landen verbieden nachtvluchten zonder meer, andere laten alleen vluchten toe in de ’randen’ van de nacht.
Niet alleen is er een verschil in regels maar ook in uitvoering van de regels binnen Europa. Vorig jaar is bijvoorbeeld Oostende begonnen om de Europese regels over hoofdstuk-2 vliegtuigen strikt uit te voeren. Een groot deel van de vrachtvliegtuigen week destijds uit naar andere Europese luchthavens.
Onder meer zou een deel naar regionale luchthavens in Groot-Brittannië zijn gegaan.