GENT (NT) – De groep Tropicana heeft besloten om zich voortaan uitsluitend op de core-business toe te leggen, het maken van fruitsappen. Drie jaar geleden kocht het bedrijf een aantal diepvriesloodsen van het Gentse Havenbedrijf en werden de behandelingsoperaties op de kade aan de stuwadoor Stukwerkers toevertrouwd. Een nieuw contract met Sea Invest bepaalt nu dat deze groep in de toekomst zal instaan voor het lossen en laden van schepen en het beheer van de diepvriesloodsen.
Sea Invest is actief in de drie grootste Vlaamse havens en mag daarom van Tropicana zorgen voor de havenkeuze van de schepen over de havens. De geconcentreerde fruitsappen worden in Gent behandeld via de installaties van het Braziliaanse bedrijf Citrus Coolstore. Omdat de grootte van de aanvoer van fruitsappen de capaciteit van de Gentse diepvriesloodsen overtreft, worden regelmatig schepen naar andere havens geleid. In Zeebrugge wordt de lading dan opgeslagen bij Flanders Cold Center, een onderdeel van de Sea Invest groep.
Voor het beheer van de Gentse diepvriesloodsen gaat Sea Invest een nieuwe afdeling van het dochterbedrijf Belgian New Fruit Wharf (BNFW) openen. Tropicana blijft via de dochter ABA Europe overigens eigenaar van de diepvriesloodsen en zal volgens het Gentse Havenbedrijf haar verbintenissen tegenover de haven (minimum overslag) aanhouden.