BONN – Het vrachtverkeer in Duitsland is plaatselijk ernstig in de problemen gekomen door de onverwachte sneeuwbuien veroorzaakt door het hogedrukgebied Angela. In de nacht van dinsdag op gisteren werden behalve veertien doden enkele duizenden ongevallen geregistreerd. Op belangrijke doorgaande routes in Beieren, Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen werden sommige autowegen urenlang onbegaanbaar.
Nabij het verkeersknooppunt Kaiserberg bij Duisburg raakte het verkeer volledig in de knoop. Pas na vijf uur konden honderd automobilisten hun weg weer vervolgen. Op de snelweg Hamburg – Flensburg raakte een vrachtwagen met fruit op zijn kant. Op de luchthavens van Stuttgart en München vielen enkele tientallen vluchten uit.
De Osnabrücker transportonderneming Hellmann zegt echter desgevraagd dat hij de plotselinge inval van de winter relatief goed heeft doorstaan. ,,Alle vrachtwagens zijn op de weg gebleven’’, aldus woordvoerder R. Heffels. ,,De vertragingen zijn natuurlijk ergerlijk. Een algemeen beeld is moeilijk te geven. De ene chauffeur is ook wat slimmer dan de andere. Daarmee zijn problemen te voorkomen.’’
Volgens Heffels worden door de sneeuwval vooral de kleinere vrachtbedrijven getroffen. ,,Je zult als klein bedrijf maar met de lading te laat bij de klant komen. Die wil de spullen dan misschien niet meer hebben. In het zuiden van Duitsland is de hele dag nog sneeuw gevallen en schijnen de problemen enorm. Vooral in Regensburg is het verkeer een chaos. In de regio Osnabrück hebben we niet meer dan een paar uren sneeuw gehad.’’