DEN HAAG (ANP) – Minister Netelenbos (Verkeer) heeft het startsein gegeven voor het overleg dat moet resulteren in nieuwe milieunormen voor Schiphol. Bij het zogenoemde Tijdelijk Overlegplatform Schiphol (TOPS) zitten onder meer het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Schiphol, gemeenten en milieugroeperingen aan tafel.

De vast te stellen normen die te maken hebben met geluid, veiligheid, stank en luchtvervuiling, worden uiteindelijk vastgelegd in een luchthavengebruiksvergunning, waar de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen zich aan moeten houden. ,,We gaan Schiphol behandelen als een normaal bedrijf’’, aldus Netelenbos. Ze wil dat het TOPS in de zomer van dit jaar met concrete voorstellen komt. Uitgangspunt zijn de milieugrenzen die dateren uit 1990. Milieufederatie en Stichting Natuur en Milieu eisen dat alleen in het TOPS afspraken worden gemaakt. De overheid en luchtvaarsector mogen het niet in achterkamertjes op een akkoordje gooien. Ook hameren ze op ’zorgvuldige aandacht’ voor gezondheidsaspecten.