AMSTERDAM (ANP) – Toenemende onrust over de financiële positie van Brazilië wierp woensdag een zware schaduw over de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs. Paniekverkopen, zowel door instituten als particulieren, duwden de AEX-index bijna 29 punten omlaag tot 507,29.
Halverwege de sessie kwam de beursgraadmeter zelfs angstvallig dicht in de buurt van de vijfhonderd punten-grens. Ten opzichte van de opening bedroeg het verlies meer dan vijf procent. Voor de AEX-directie vormde dat het sein tot het instellen van een afkoelingsperiode van een kwartier, die de gemoederen enigszins deed bedaren.
De omzetten waren niettemin massief. Handelaren kwamen handen tekort om alle orders te verwerken. ,,De euforie heeft geheel plaatsgemaakt voor angst. Iedereen is aan het verkopen’’, verzuchtte één van hen. Een college-beurslid deed daar nog een schepje bovenop: ,,Dit is een regelrechte mini-crash.’’
Katalysator van de onrust was Brazilië. De aanhoudende chaos op de financiële markten in dit land zorgde dinsdag voor het aftreden van de president van de centrale bank en een fictieve devaluatie van de real. Alle Europese beurzen raakten geïnfecteerd, uit angst voor een schokeffect op Wall Street. Pessimistische handelaren zagen New York zelfs vierhonderd punten dalen.
Dat doemscenario kwam niet uit. Na een uur handelen stond de Dow Jones-index tweehonderd punten in de min. Tegen het slot van de handel beleefden de meeste Europese beurzen dan ook een licht herstel. Amsterdam viel met een verlies van 5,4 procent echter duidelijk uit de toon. Frankfurt, Londen en Parijs hielden de schade beperkt tot ongeveer drie procent.
Op het Damrak spande de financiële sector de kroon. Zo verloor ING bijna tien procent op 49 euro. ABN Amro, eigenaar van de Braziliaanse Banco Real, leverde 1,65 euro in op 17,50 en Aegon 5,25 euro op 90,75. Fortis, dat er ondanks alle malaise in slaagde de emissie van 25 miljoen nieuwe aandelen succesvol af te ronden, moest slechts 1,10 euro toegeven op 32,65.
Opvallend was verder dat de Midkap-fondsen minder toegaven. De AMX-index verloor 23,66 punten op 604. Ahrend was er in dit segment wederom het beroerdst aan toe. De kantoorinrichter, dinsdag ook al uit de gratie, gleed nog eens 1,75 euro verder af tot 17,50. HBG, dat in Duitsland stuitte op nieuwe tegenvallers, daalde 45 eurocent op 9,50.
Randstad hield zich redelijk staande. Het uitzendfonds kalfde slechts acht eurodubbeltjes af op 40,20. Beleggers konden de winststijging met bijna dertig procent in 1998 die de onderneming voor beurs bekendmaakte wel waarderen.
De euro kon gisteren op de Europese wisselmarkten aardig garen spinnen bij de ontwikkelingen in Brazilië. De koers liep stevig op, van 1,1540 dollar aan het eind van de handel van dinsdag tot 1,1720 bij het slot van de handel van woensdag. De koersstijging heeft alles te maken met de verzwakking van de dollar.