VLISSINGEN (NT) – De ’Mystic’ van de Groningse rederij Seatrade was dinsdag het eerste schip dat bij de nieuwe fruitterminal in Vlissingen heeft gelost. De bouw van de terminal is tot stand gekomen uit een joint venture tussen Koel- en Vriesveem Vlissingen (Van Bon) en Continental Stevedoring Company (Jansen) uit Kruiningen.
De plannen voor de terminal zijn afgelopen oktober gelanceerd. ,,De terminal is in recordtempo gerealiseerd’’, aldus commercieel manager D. van Mackelenbergh van de Fruitterminal Vlissingen. De ’Mystic’ heeft zo’n tweeduizend ton goederen voor de joint venture gelost. Voornamelijk verse grapefruits uit Florida die in de nieuwe terminal zullen worden opgeslagen. Van Bon heeft al enige jaren een gezamenlijke dienst met Seatrade en de firma Kloosterboer op Vlissingen.
Bij de terminal worden de komende maanden schepen uit onder andere Zuid-Afrika, Israël, Egypte en Marokko verwacht. Daarnaast zal de terminal, zo denkt de commercieel manager, een belangrijke functie gaan vervullen voor uitgaande lading naar Rusland. ,,Dat begint nu weer aan te trekken. Zo wordt volgende week de ’Zolotaya Dolina’ geladen, een schip waarop veel producten uit Zuid-Afrika worden overgeladen.
Zeeland Seaports levert ook een bijdrage aan het geheel door te investeren in de infrastructuur. Zo wordt de kade in de Vlissingse haven met driehonderd meter verlengd. De werkzaamheden hiervoor zijn al begonnen. Het is nog niet bekend wanneer dit klaar zal zijn.