WIESBADEN (NT) – De Duitse export naar Rusland is in het derde kwartaal van het afgelopen jaar volledig ingezakt. Ten opzichte van dezelfde periode in 1997 verminderde de uitvoer met bijna 27 procent tot vier miljard gulden. In de maand oktober raakte de daling met een verlies van 63 procent in een vrije val.

Volgens het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden is de export van levensmiddelen het zwaarst getroffen. De afzet bedroeg in het eerste kwartaal nog 942 miljoen gulden maar halveerde vrijwel in de herfst tot een waarde van 426 miljoen.
Ook de export van chemische producten kreeg een zware slag te verwerken en daalde met 36,2 procent tot 320 miljoen gulden. De uitvoer van machines verminderde met 22,9 procent tot 830 miljoen. Elektronica en voertuigen leverden respectievelijk 6,1 en 17,2 procent in.

Het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden constateert dat in oktober voorlopig een einde gekomen is aan de exportboom naar Rusland. Dankzij de in 1996 ingezette snelle groei werd bijna weer het topniveau bereikt van 1991 voor het uiteenbreken van de Sovjet-Unie.
De afname van de Duitse import uit Rusland verloopt niet zo onstuimig als het verlies op de exportmarkt. In het derde kwartaal nam ten opzichte van de periode juni – september de invoer met tien procent af tot 4,3 miljard gulden. In tegenstelling tot de export was de import in de eerste helft van het jaar al met twaalf procent afgenomen. De daling van de import uit Rusland liet zich het derde kwartaal het sterkst voelen in de categorieën olie en aardgas (minus 23,1 procent), olieproducten (min 23,1 procent), chemie (min 13,9 procent) en staalproducten, waarvan 8,3 procent minder werd ingevoerd.