UTRECHT (ANP) – FNV Bondgenoten verdenkt ongeveer vijftien uitzendbureaus ervan via trucs de Flexwet te ontduiken. ,,We gaan uitzoeken wat er precies aan de hand is en zullen indien nodig maatregelen nemen’’, zegt een woordvoerster van de bond. Zij sluit niet uit dat nog meer uitzendbureaus de wet en de cao proberen te omzeilen.
Sinds op 1 januari de Flexwet is ingegaan, wordt de FNV overstelpt met telefoontjes met vragen en klachten over de nieuwe regeling die de positie van uitzendkrachten moet versterken. Uitzendkrachten die al geruime tijd op contractbasis werken, moeten na een bepaalde tijd een vast dienstverband krijgen.
H. Geeugjes van de flexlijn had niet verwacht dat zoveel mensen zouden bellen. ,,Ik had gedacht dat de werkgevers meer verantwoordelijkheid zouden nemen. Het gaat tenslotte om mensen die al jaren voor hen werken. Die kun je niet zomaar naar huis sturen’’, zegt Geeugjes.
Zij noemt het opvallend dat steeds meer oproepkrachten uit de gezondheidszorg de lijn bellen. ,,Zij krijgen ook ten onrechte te horen dat hun 0-uren contract als gevolg van de nieuwe wet niet wordt verlengd’’, aldus Geeugjes.
Eén van de manieren om de wet te ontduiken is volgens FNV Bondgenoten om uitzendkrachten die zich ziekmelden verplicht vakantiedagen op te laten nemen. ,,Gaat iemand na ziekte weer aan het werk, dan moet de uitzendkracht een nieuw contract aangeboden krijgen. Heeft iemand lang gewerkt, dan heeft die recht op een vaste aanstelling. Bij vakantie eindigt het contract niet’’, aldus de bond.
FNV Bondgenoten beschuldigt Start Uitzendbureau in Friesland van een dergelijke constructie. ,,We overwegen de zaak voor te leggen aan de rechter’’, zegt een woordvoerster.