ANTWERPEN (NT) – Het Japanse bedrijf Nippon Shokubai gaat in de Antwerpse haven een productie-eenheid voor absorberende polymeren bouwen. Deze grondstof wordt gebruikt bij het maken van luiers en andere hygiëneproducten. Antwerpen is de eerste Europese vestiging voor de chemiereus uit Osaka.
Nippon Shokubai zal zich vestigen in het havengebied op de Linkeroever, naast landgenoot Kuraray. De productie-eenheid moet in het derde kwartaal van 2001 operationeel zijn en zal jaarlijks 30.000 ton produceren. De Japanse onderneming investeert drie miljard frank (163 miljoen gulden).
Het bedrijf koos Antwerpen onder andere omwille van de beschikbaarheid van de grondstoffen, waaronder acrylzuur en natriumhydroxide. Ook de ligging met het oog de Europese distributie van de polymeren, speelde in het voordeel van de Scheldehaven. Twee grote klanten van Nippon Shokubai zijn Kimberley Clark en Procter & Gamble. In een gesprek met de krant De Tijd zegt voorzitter Kenji Aida ’dat de kans groot is dat zijn bedrijf in Antwerpen nog meer fabrieken zal bouwen’. De Duitse chemiereus Bayer gaat eveneens fors investeren in de Antwerpse haven. Het gaat om een bedrag van 5,5 miljard frank dat bestemd is voor de bouw van een productie-eenheid voor het polycarbonaat Macrolon. De installatie krijgt een jaarlijkse capaciteit van 40.000 ton. Het personeelsbestand van 2.600 werknemers zal niet uitgebreid worden omdat een verouderde productie-eenheid van polyamidegarens voor de tapijtsector, wordt stilgelegd.