BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie dreigt een streep door de rekening te halen van 624 Nederlandse pomphouders aan de grens met Duitsland. De commissie wil binnen drie weken opheldering over een subsidieregeling als compensatie voor de verhoging van de benzineaccijns op 1 juli 1997.
De Nederlandse regering wilde de pomphouders daarmee behoeden voor het weglopen van klanten naar de goedkopere Duitse concurrentie. Het subsidiebedrag, uitgesmeerd over drie jaar tot 1 juli 2000, loopt op tot 126 miljoen gulden. Brussel twijfelt er echter aan of de regering zich aan de Europese regels heeft gehouden. Per eigenaar mag hooguit 220.000 gulden subsidie uitgekeerd worden. In Nederland zijn tal van stations echter eigendom van grote olieconcerns zoals Shell en Texaco, die daarmee ten onrechte veel steun opstrijken.