SCHIPHOL (NT) – De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) heeft het Dierenhotel van KLM Cargo op de luchthaven Schiphol laten sluiten. Bij de Rijksdienst bestaat het vermoeden dat een zestienjarig renpaard in het dierenhotel is overleden aan de ook voor mensen dodelijke Hendra-ziekte. Sectie op de hengst, die het afgelopen weekeinde is gestorven, moet uitwijzen of de vermoedens juist zijn.
De resultaten van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Diergeneeskundige faculteit van de Universiteit van Utrecht, zijn donderdag beschikbaar. Volgens woordvoerder B. Bruggink van het ministerie van Volksgezondheid gaat het om een zeldzame ziekte, die wordt veroorzaakt door het zogeheten E.M.P.-virus. Dit virus is tot nu toe een keer in 1994 in Australië geconstateerd. Volgens Bruggink gaat het om een uiterst zeldzame ziekte die ook van dier op de mens overdraagbaar is. ,,Er is maar een zaak in Australië bekend waarbij vijftien paarden en de paardentrainer zijn overleden. Alleen de verzorger heeft het overleefd’’, aldus Bruggink. ,,Wij willen dan ook geen enkel risico nemen.’’
Het overleden paard was met vier andere paarden door de KLM vanuit Australië naar Nederland gevlogen. Een van deze dieren is bij de afnemer achterhaald en opgenomen in rijksquarantaine-station in Hoek van Holland. De drie resterende paarden zijn naar Engeland en Ierland vervoerd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft intussen de Britse en Ierse autoriteiten ingelicht.
De KLM heeft uit voorzorg het Dierenhotel ontruimd en ontsmet. De overige dieren, hoofdzakelijk honden en katten, zijn ondergebracht in andere loodsen van de KLM op Schiphol. Het is nog onduidelijk wanneer het Dierenhotel weer wordt opengesteld. Volgens vrachtwoordvoeder Y. Eddini van de KLM Cargo zal dit afhangen van de resultaten van het onderzoek. ,,Wij kunnen daar nu nog niets zinnigs over zeggen.’’