Nieuwe eigenaar wordt voor vijftig procent Hutchison Port Holdings, een onderdeel van de Hongkongse Hutchison Whampoa-groep. De andere vijftig procent komt in handen van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, participatiemaatschappij Parnib (dochter van de Nationale Investeringsbank) en enkele andere Nederlandse financiële instellingen. Een woordvoerder van het Rotterdamse Havenbedrijf was niet in staat nadere opheldering over de identiteit van deze instellingen te geven.

Pakhoed, dat namens de aandeelhouders het onderhandelingsresultaat bekend maakte, verwacht dat de overdracht van de aandelenpakketten pas rond de zomer zal zijn afgerond. Dat komt door allerlei procedurele kwesties die nog moeten worden afgewikkeld. Het betreft het overleg met de ondernemingsraad van ECT en het afwachten van een oordeel uit Brussel.
Ook dan pas zal blijken of er gevolgen zijn voor het huidige management. De gemeente Rotterdam en Hutchison hebben afgesproken dat de Chinezen verantwoordelijk zijn voor de dagelijks beleid. President-directeur W. den Dulk van ECT wilde gisteren geen enkele reactie geven op de recente ontwikkelingen.

Onafhankelijk
Vorig jaar oktober werd al bekend dat Hutchison waarschijnlijk het winnende bod op de Rotterdamse stuwadoor had uitgebracht. De Hongkongse onderneming is de grootste onafhankelijke ’port operator’ ter wereld met activiteiten in meer dan zeventien havens in Azië, Europa en Amerika. De Nederlandse aandeelhouders wilden van ECT af, omdat het bedrijf niet meer tot hun kernactiviteiten behoorde.

De Rotterdamse gemeenteraad ging in december al akkoord met de aankoop van dertig procent van de ECT-aandelen door het Gemeentelijk Havenbedrijf. Rotterdam vindt het strategisch belang van ECT zo groot dat de stad graag een vinger in de pap wil hebben. Het belang dat het Havenbedrijf krijgt in ECT heeft tot felle protesten bij andere ondernemers geleid. Zij vrezen dat de rol van het GHR als onafhankelijk havenbeheerder zich niet verdraagt met het hebben van een groot belang in het grootste havenbedrijf.