BARNEVELD (NT) – H & S Transport wil dit jaar een depot openen in Engeland. Dit is een vervolg op het eigen kantoor dat begin vorig jaar al in Londen werd geopend. Daardoor is de omzet van het bedrijf op het Britse eiland aanzienlijk gestegen.
Commercial director M.L. Koenders van H & S Transport licht toe: ,,Het depot zal in de buurt van Londen komen. Dit jaar willen we in Engeland nog meer structuur krijgen. Het is een belangrijk wegtransportland. Zeker in het segment waarin wij actief zijn – het levensmiddelenvervoer – is er veel te doen. Je hebt er een groot aantal fabrieken en goede consumenten. Engelsen eten graag zoet. Dat is mooi, want wij vervoeren veel glucose.’’ Verder vervoert de onderneming veel vruchtensappen, concentraten, wijnen, gedistilleerd, bier en zuivel.
Het zuivelvervoer is bij H & S de laatste tijd sterk in opkomst, zegt finance director J. Zwaagman. ,,Op de Benelux-markt hebben we een duidelijke groei op het gebied van interne transporten tussen melkfabrieken. Je ziet steeds meer bedrijven hun wagenparken afstoten. Op die manier zijn wij de afgelopen jaren aan twee nieuwe grote zuivelklanten gekomen. Vier jaar geleden hadden we nog vrijwel geen intern zuiveltransport, nu doet onze unit H & S Intra 3,5 miljoen kilometer per jaar.’’
H & S Transport wil in de toekomst graag nog meer overnames doen. Managing director U. Hempenius kijkt zowel naar verladers die wellicht eigen vervoer van de hand doen als naar collegavervoerders. ,,Waar kansen zijn, zullen we ze grijpen. We houden de markt goed in de gaten. Bepaalde bedrijven kunnen rendements- of opvolgingsproblemen krijgen. Bedrijven waarvoor een overname nu nog onbespreekbaar is, denken daar over een tijdje mogelijk heel anders over.’’

Zelfstandig
Zelf is de onderneming niet van plan zich op te laten slokken door een grotere speler. Het bedrijf is pas een kleine twee jaar weer volledig zelfstandig. P & O verkocht het Barneveldse transportbedrijf in 1997 aan het H & S management en de familie Hempenius. De families Hempenius en Stommel zijn de naamgevers van de transportonderneming; ex-directeur Stommel nam in 1988 afscheid van het bedrijf.
H & S Transport wil zich profileren als een Europees vervoerder. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Polen en Engeland. Op het verlanglijstje staat alleen nog – al jarenlang – een vestiging in Hongarije. Hempenius: ,,Op dit moment is de markt daar niet zo wild, dus we stellen het nog even uit.’’
Met Oost-Europa is een van de speerpunten van H & S Transport genoemd. Het was vorig jaar geen genoegen om Oost-Europa-vervoerder te zijn, aldus Hempenius. ,,Als ik 1998 als geheel bekijk, is het een bevredigend jaar geweest, maar we hebben onze problemen gehad. Onze doelstellingen hebben we daardoor niet helemaal gehaald. Door het onderuit gaan van de roebel in Rusland, hebben we forse tikken gehad. We hebben in Oost-Europa veel omzet verloren. Daarbovenop kwam ook nog eens de slechte zomer. Een levenmiddelenvervoerder merkt duidelijk verschil tussen een slechte en een goede zomer.’’
De onderneming wil in de toekomst meer diensten aabieden dan alleen transport. Enkele extra activiteiten die H & S Transport al op zich heeft genomen, zijn tankreiniging voor derden, het afdrummen van vaten en het afvullen van zakken. Regelmatig worden er investeringen gedaan.
,,De eisen in de levensmiddelenbranche worden bij wijze van spreken maandelijks scherper. Dat heeft onder meer tot gevolg dat het vervoer met reefertankwagens sterk toeneemt. In de laatste twee tot drie jaar hebben we er al 35 aangeschaft; voor die tijd hadden we er niet één’’,aldus Hempenius.