Het overslagbedrijf EBS, dat de aanvoer van agribulk de afgelopen jaren dramatisch zag afnemen, verwacht dit jaar enige honderdduizenden tonnen tapioca voor IAT over te slaan. ,,Dat ligt waarschijnlijk meer in de buurt van de tweehonderdduizend dan zeshonderdduizend ton, maar wij zijn er absoluut ontzettend blij mee’’, aldus F. Hokkeling, directielid van EBS. Dit bedrijf heeft het pakket van IAT jarenlang gehad, totdat het bedrijf ’om logistieke redenen’ koos voor Gent en Amsterdam. ,,We hebben contact met ze gehouden en nu zijn zij terug’’, aldus Hokkeling.
Hokkeling vindt het niet nodig om veel ophef te maken over de komst van het pakket, hoe interessant ook. ,,Wij hebben gewoon ons werk gedaan. Bij het opstaan is mijn eerste gedachte hoe ik meer lading naar Rotterdam kan krijgen.’’ Het Havenbedrijf is erg enthousiast over de komst van de ladingstroom ,,Het gaat om een belangrijk ladingpakket, zowel absoluut als relatief, gezien he feit dat de aanvoer van agribulk onder druk staat’’, aldus een woordvoerder van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR).

Veestapel
IAT is een groothandel in landbouwproducten zoals rijst, mais en tapioca. ,,De groothandel exporteert jaarlijks ongeveer één miljoen ton naar Europa en is daarmee één van de grote spelers’’, aldus het GHR. De totale Europese import bedraagt volgens het GHR circa drie miljoen ton, waarmee IAT dus eenderde voor hun rekening zou nemen. ,,IAT heeft in de tapiocamarkt een goede positie, de handel binnen Europa loopt nu via EBS’’, aldus Hokkeling. ,,De import is gedaald, door de inkrimping van de veestapel, er zit ook nog een importheffing op van zes procent. Evengoed is het nog gewild, er gaat erg veel naar Zuid-Europa.’’
Ook door het toenemend gebruik van eigen Europese producten en de zware concurrentie van omliggende havens zag de Rotterdamse haven de aanvoer steeds verder dalen. Mogelijk dat de prijseffecten van de Azië-crisis enige invloed heben op de concurrentieverhoudingen van het Aziatische veevoeder ten opzichte van het Europese.
IAT is een dochter van het bedrijf Soon Hua Seng dat het hoofdkantoor in Bangkok heeft zitten. Het bedrijf heeft ook een vertegenwoordiging in Rotterdam. Tapioca is een zetmeelproduct dat wordt gemaakt uit de wortelknollen van cassave. Er wordt hoofdzakelijk veevoeder van gemaakt.