AMSTERDAM (ANP) – Vrijwel over de hele linie gingen de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs gistermiddag fors omlaag. De opgaande lijn van ASM Lithography was daarom des te opmerkelijker.
De Veldhovense toeleverancier aan de chipsindustrie presenteerde een dag eerder slechte cijfers en dito vooruitzichten. De beleggers gingen echter niet op de feiten af, maar op adviezen die banken over het IT-fonds gaven. Daarom kon ASML maar liefst negen eurodubbeltjes winnen op 37,15 euro. Een dag eerder, de dag van de onheilstijding, was er ook al winst voor Veldhoven.
De rest van het Damrak had een kater van het Brazilië-feestje, begin deze week. Nadat een dag eerder de Bovespa-index met verlies sloot, ging gisteren ook Amsterdam omlaag. De AEX-index ging het weekeinde in met een verlies van 25,06 punten of 4,6 procent op 518,73 punten.
,,De verhalen over Zuid-Amerika hebben hun invloed op Europa’’, stelt een handelaar vast. Verlies was er op de meeste beurzen, zoals Frankfurt (min 3,1 procent) en Londen (min 2,5 procent). Valutaschommelingen brachten al evenmin redding. De dollar stond weliswaar op winst, maar de marginale kwart cent kon de stemming op het Damrak niet beïnvloeden. Wall Street opende zoals verwacht lager.
Door de crisis in Brazilië, en wellicht binnenkort ook in Argentinië, kregen vooral de banken ervan langs. ING zakte maar liefst 7,8 procent (min 4,20 euro op 49,60 euro). ABN Amro, die in Brazilië een dochter heeft, schrompelde een volle euro ineen op 16,40 euro. Verzekeraar Aegon zakte vier euro op 95,85 euro en Fortis kwam er van de grote financiële waarden nog het minst slecht af: min 0,85 op 35,45 euro. IHC Caland was geliefd omdat het bedrijf meldde voor 350 miljoen gulden aan orders te hebben ontvangen. Het fonds ging 0,55 euro hoger het weekend in op 34,85 euro.
De euro is gisteren op de Europese valutamarkten stabiel gebleven. Bij het slot van de handel in Amsterdam stond de euro op 1,1590 dollar tegenover 1,1595 aan het slot van de voorgaande dag.
De valutahandel werd wederom beheerst door Brazilië. Met spanning werd uitgekeken naar de eerste koersen van de real na opening van de beurzen in Brazilië. De munteenheid ging weliswaar onderuit, maar krabbelde later weer op naar een niveau van 1,70 real per dollar. Donderdag had de real meer dan zeven procent van zijn waarde verloren.
Ondanks de blik van de valutahandelaren naar Brazilië had dit niet veel gevolgen voor de koers van de dollar. De Amerikaanse munteenheid noteerde aan het slot van de valutahandel in Amsterdam 1,90 gulden, iets hoger dan de slotkoers van 1,8985 van de voorgaande dag. Het pond sterling was een van de favoriete valuta’s. De Britse munteenheid steeg ten opzichte van de slotkoers op donderdag met ruim een halve cent naar 3,1455 gulden.