FRANKFURT AAN DE ODER (NT) – Poolse boeren dreigen in de loop van de week opnieuw overgangen aan de Duits-Poolse grens te blokkeren. De woede van de actievoerders richt zich vooral op de import van goedkoop Europees varkensvlees.
Sinds Nederland de varkenspest te boven is woedt in Europa een ware veldslag voor de afzet van varkensvlees. Nederland probeert agressief het verloren marktaandeel te veroveren. Elders in Europa hebben varkenshouders hun capaciteit fors uitgebreid om van de ziekte in Nederland te kunnen profiteren.
Het gevolg zijn historisch lage vleesprijzen. De acties aan grens bij Frankfurt aan de Oder, waaraan zo’n drieduizend Poolse boeren deelnamen, leidden zaterdag tot dertig kilometer lange files.

Doordat het zondagsrijverbod in Brandenburg werd opgeheven verdwenen de wachttijden in de loop van het weekeinde vrij snel, aldus verkeersambtenaar E. Kerber van de deelstaatregering Brandenburg. De acties werden temeer snel beeïndigd vanwege het dreigement van de Poolse regering desnoods met geweld de weg weer vrij te maken.