BRUSSEL (NT) – De Belgische Post moet zich ontdoen van een hoop overtollig personeel, een ambitieus investeringsprogramma opzetten en een strategische partner vinden. Dat zijn de resultaten van een doorlichting van het overheidsbedrijf door Price Waterhouse Coopers en Morgan Stanley. De redactie van de Belgische krant De Tijd kon de hand leggen op het ge
heime rapport.
Volgens de onderzoekers kan de Belgische Post nog tot 2003 winstgevend blijven in de huidige vorm. Het bedrijf is dan echter totaal onvoorbereid op de liberalisering van het Europese postverkeer en zou dan ook zeer snel daarna in de problemen komen. Om het commerciële aanbod en de operationele werking tijdig aan te passen aan een vrije markt, is volgens de onderzoeksbureaus een investeringsprogramma van 21 miljard frank nodig (1,14 miljard gulden). Dat is bijna het dubbele van het bedrag dat gedelegeerd bestuurder A. Bastien vorig jaar nog in een interview meldde.
Inzake productiviteit is de Belgische Post momenteel de op één na laatste in Europa. Dit houdt in dat er in verhouding tot het aantal zendingen zeer veel personeelsleden zijn. Voor bepaalde taken is er echter wel een tekort aan geschoolde werknemers. Zo oordelen de onderzoekers dat De Post dringend meer informaticapersoneel moet aannemen.
Een deel van die noodzakelijke investeringen moeten volgens de audit naar expansie in de expressector gaan. Price Waterhouse Coopers en Morgan Stanley voorspellen dat het resultaat van De Post tijdelijk aangetast zal worden door de hoge investeringen die noodzakelijk zijn. Vanaf 2005 zou het resultaat kunnen herstellen.