ROTTERDAM (NT) – De overslag van geconcencentreerde vruchtensappen in de Rotterdamse haven bedroeg vorig jaar voor het eerst een half miljoen ton, een groei van zes procent. De twee grootste overslagbedrijven,Hiwa en de Europeaen Juice Terminal, verwachten dat die groei dit jaar zal afvlakken.

,,Het zou heel mooi zijn als we dit jaar weer zes procent groeien, maar ik verwacht dat niet’’, aldus directeur A. Clement van European Juice Terminal (EJT). Het bedrijf behandelt de speciale saptankers met Braziliaans vructensap (van de producent Cutrale), die elke drie à vier weken Rotterdam aanlopen. Die tankers, waarvan er drie in de vaart zijn, lossen jaarlijks zo’n 200.000 ton diepgevroren sinaasappelconcentraat.
Ook directeur D. Zeddeman van Hiwa schat het vorig jaar afgehandelde volume op zo’n 200.000 ton. Het bedrijf, een aantal jaren geleden ingelijfd door het Japanse Nichirei, is gespecialiseerd in de afhandeling van schepen met sapconcentraten in allerlei vaten en bins (houten kisten met daarin een plastic zak).

Stabilisatie
Zeddeman verwacht eveneens eerder een stabilisatie van de markt dan een verdergaande groei. ,,De rek lijkt er wel een beetje uit. De sapconsumptie groeit al jaren fors en dat zal vroeg of laat minder worden.’’ Hij wijst er verder op dat de consumptie uit Rusland vorig jaar is weggevallen. Hij heeft er weinig hoop op dat dat in de loop van het jaar zal aantrekken. Overigens kunnen logistieke bedrijven toekomstige ontwikkelingen volgens hem maar moelijk inschatten. ,,We weten wel zo ongeveer hoeveel aanvoer we kunnen verwachten, maar voor de afvoer is dat heel lastig. Door verschuivingen in de markt, zoals zo’n Rusland-crisis, kunnen partijen veel langer blijven liggen dan voorzien, waardoor je wel eens met je capaciteit in de problemen kunt komen.’’ Het sapconcentraat blijft gemiddeld overigens wel een maand of drie in opslag.

Brazilië
Volgens gegevens van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam heeft Brazilië zijn positie als herkomstland op de Europese markt verder versterkt. Vooral de aanvoer van sinaasappelsap in bulk steeg; de aanvoer in vaten en kratten daalde. Omdat de gemiddelde opslagduur steeg, bleven de inkomsten van de bedrijven wel op peil. Belangrijkste sapmarkt is en blijft Duitsland.
Aan de aanbodkant neemt de variëteit toe, aldus het Havenbedrijf. Brazilië blijft met afstand de belangrijkste producent en de handel en productie wordt gedomineerd door een paar zeer grote bedrijven, waaronder Cutrale. Dit bedrijf alleen produceert meer sinaasaappels dan Spanje en Italië. Voor sinaasappel- en grapefruitconcentraten is Cuba een opkomend land
Behalve Hiwa en EJT houden Kloosterboer en de Wild Juice Terminal zich bezig met de behandeling van sapconcentraten. Het eerste bedrijf slaat vaten en kratten over, het andere bedrijf mengt sappen.