ROTTERDAM (NT) – ABX, een divisie van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS is in gesprek met transport- en scheepvaartbedrijf Kersten Hunik om deze over te nemen. De directie van Kersten Hunik wilde nog niet reageren op de mogelijke overname. Een OR-lid van Kersten Hunik wilde wel summier commentaar geven.
,,Na overleg met de directie kan ik slechts zeggen dat de zaak niet rond is. Denk maar aan het Pakhoed-verhaal, dat leek ook helemaal rond, maar dat was het niet. Op twee punten is het nog niet rond.’’ De persdienst van de NMBS in Brussel wil de aanstaande overname nog niet volmondig bevestigen. ,,Het is wel zo dat er in Nederland een aantal overnames op het programma staan en dan spreek ik op korte termijn. We zullen volgende week donderdag in Rotterdam een persconferentie organiseren.’’

Geen twijfel
NMBS-topman E. Schouppe liet er in recente interviews geen twijfel over bestaan dat hij de afdeling ABX in Nederland verder wil versterken via overnames. Er bestaat reeds een ABX Nederland, het vroegere Viditrans. Schouppe wil nu echter vooral in de (maritieme) expeditiesector beter vertegenwoordigd zijn. ,,Je moet in de havens zijn, want dat is een aankomst- of vertrekpunt van veel lading’’, luidt zijn filosofie.
De positie van ABX werd reeds enorm versterkt door de overname van het Duitse THL en Bahntrans. Dat leverde de Belgische spoorwegmaatschappij behalve expeditie-activiteiten, ook belangen in de binnenvaart en een Antwerpse staalterminal op.
Eén van de belangrijkste redenen waarom de NMBS een acquisitiepolitiek voert, is om niet het kleine broertje te blijven naast een veel grotere Deutsche Bahn of Franse SNCF.