SCHIEDAM (ANP) – Het CNV plaatst grote vraagtekens bij de manier waarop de directie van Wilton-Fijenoord is omgesprongen met de zogeheten stroppenpot. Volgens ingewijden zou daarin eind vorig jaar nog anderhalf miljoen gulden hebben gezeten.

Topman J. van den Nieuwenhuyzen bood daaruit vijfduizend gulden per persoon als het personeel steun zou geven aan de samenwerking met de IJssel Vliet Combinatie. De ondernemingsraad had aan de fusie een negatief advies verbonden en dit aanbod kon hen niet op andere gedachten brengen.
In een later stadium werd de anderhalf miljoen rechtstreeks aangeboden aan de vakbonden, die hiermee bij instemming met de fusie naar eigen inzicht een sociaal plan of ouderregeling konden financieren. Ook dit aanbod werd afgewezen.
,,Begin januari kregen we een telefoontje van de directie dat het geld uit de stroppenpot nodig was voor de continuïteit van het bedrijf’’, zegt CNV-bestuurder A. Bot. ,,Maar tot op de dag van vandaag is geen verantwoording afgelegd over de toedracht van deze transactie. Daarnaast heeft het aanbod van de WF-directie ons verbaasd om 3.000 gulden per persoon te bieden bij sanctionering van de overname met YVC. Dan praat je toch over een bedrag tussen de één en anderhalf miljoen gulden. Waar komt dat geld poltseling vandaan, vragen we ons af. Nog afgezien van de wijze waarop de leiding van Wilton-Fijenoord via het eigen personeel nu eigenlijk gewoon de ondernemingraad chanteert.’’
De directies van Wilton en YVC maakten woensdag bekend de fusie door te zetten. De ondernemingsraden en de vakbonden eisen echter meer duidelijkheid over de werkgelegenheidsgaranties, arbeidsvoorwaarden, het ouderenbeleid en de financiële onderbouwing.