AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse effectenbeurs was gisteren geen plaats waar de vonken vanaf sprongen. De AEX-index wist de dag wel met winst af te sluiten. De belangrijkste graadmeter kwam terecht op 540,01 punten, een winst van 7,92 ten opzichte van het slot van vrijdag.
De omzetten waren iets onder het gemiddelde. Financieel nieuws dat de beurshandelaren in beweging bracht was er niet. ,,Het is een beurs zonder verhaal’’, zei een handelaar aan het einde van de dag.
De beurs toonde de hele dag een licht stijgende trend met een top van 547 kort voor half vier, het tijdstip van de opening van Wall Street. De ontwikkelingen op de beurs van New York gaven niet veel steun aan het Damrak en bovendien kwamen daghandelaren met verkooporders in de markt. ,,Op die manier krijg je een golfbeweging die verder niet veel betekent’’, meende een beursmakelaar.
De beste prestatie onder de AEX-fondsen was gisteren voor bank/verzekeraar ING. Met een stijging van 5,5 procent kwam het aandeel op 54,10 euro terecht. Oorzaaak hiervan was een sterk gestegen vraag uit de Verenigde Staten na geruchten daar dat ING betrokken zou zijn bij een fusie. Op het Damrak werd aan die geruchten weinig geloof gehecht.
,,Bij een opwaartse trend zie je altijd dat de kwaliteitsfondsen het het beste doen’’, zei een handelaar. Gisteren was dat duidelijk te zien. Ahold (plus 1,25 euro naar 35,45 euro), KLM (plus 85 eurocent naar 24,30 euro) en DSM (plus 1,65 euro naar 79 euro) marcheerden in de voorste gelederen. Uitspringende verrichtingen waren er voor ASML en Vendex. Het Veldhovense hightechbedrijf steeg met ruim 4,5 procent naar 40,85 euro, terwijl het detailhandelsconcern met bijna 3,5 procent steeg tot 23,90 euro.
De vrolijke winstcijfers die IHC Caland rond het middaguur over 1998 bekend maakte hadden op het Damrak een averechts effect. In reactie op een 24 procent hogere nettowinst stortte het aandeel IHC Caland met ruim 7,5 procent omlaag tot 34,25 euro.
Softwareleverancier Scala Business Solutions maakte op de lokale markt een reuzensprong. Zonder duidelijke aanleiding spoot het aandeel bijna 25 procent de hoogte in tot 9,20 euro. Op de Europese valutamarkten is de koers van de euro gisteren verder gedaald tegenover de dollar. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 1,1305 dollar genoteerd tegen een slotkoers van 1,1370 dollar afgelopen vrijdag. De introductiekoers aan het begin van dit jaar bedroeg 1,1675 dollar.
Tegenover de gulden ging de dollar verder omhoog met een cent van 1,9395 gulden naar 1,9495 gulden. Valutahandelaren schrijven de stijging vooral toe aan de kracht van de Amerikaanse economie. Vrijdag werd bekend dat het bruto binnenlands product van de VS in het vierde kwartaal van vorig jaar groeide met 5,6 procent op jaarbasis, het hoogste percentage in meer dan twee jaar. Ook het pond sterling won maandag weer terrein. De koers steeg van 3,1865 gulden tot 3,1990 gulden.