Het bestand is aan boord van het het containerschip ’Laurent’ automatisch ingelezen in een stuwageprogramma, waarmee het stuwplan wordt gemaakt. Volgens Caspers is het aan boord urenlang invoeren van alle gegevens, waaronder de containernummers, daarmee in één klap overbodig geworden. ,,Dat is een klus die heel zorgvuldig moet gebeuren en daarom veel tijd kost. Eén cijfertje verkeerd en er staat een andere container’’, legt hij uit. Minstens even belangijk als die tijdwinst is het uitsluiten van dat soort fouten. ,,In het oude systeem, per fax, slopen er wel eens foutjes in. Die kwamen er tijdens de rest van de procedure dan wel weer uit, maar dat kost wel veel tijd en energie. Deze stap betekent gewoon dat de hele keten efficiënter wordt’’, aldus Caspers.
Danser loopt hiermee naar eigen zeggen voorop, maar ook bedrijven als Rhinecontainer en Haniel zijn al vergevorderd met het elektronisch versturen van gegevens naar hun schepen. Danser heeft drie eigen schepen met een totale capaciteit van 800 teu. Als operator van lijndiensten begeleidt het bedrijf elf schepen met een totale capaciteit van ruim 2.000 teu.

Diensten
Het bedrijf ontwikkelt logistieke concepten op basis van drie container-lijndiensten, de Rijn-dienst (vijf maal per week), de Neckar-dienst (twee maal), de Oss-dienst (drie maal). Deze diensten worden soms ook ingezet voor continentaal vervoer (buiten de zeehavens om), een markt waar de binnenvaart tot nu toe nauwelijks voet aan de grond krijgt.
Het elektronisch aanmelden van de laadlijst van de te laden containers is overigens maar een klein onderdeel van de totale gegevensuitwisseling in het achterlandvervoer. Danser neemt deel aan het project EDI-land van Port Community Rotterdam, dat erop is gericht om dat voor elkaar te krijgen.
In dat project stond de laadlijst overigens pas op de tweede plaats. De eerste stap, het elektronisch aanleveren van de transport-opdrachten door de rederij aan de barge operators, is nog niet gerealiseerd. Het grootste probleem is volgens Caspers dat de rederijen elk met hun eigen systeem werken, waarvoor een standaard gevonden zal worden. Hij heeft er vertrouwen in dat daarmee dit jaar forse vooruitgang geboekt zal worden, nu het elektronisch versturen van de laadlijst al een feit is.