SCHIEDAM (ANP) – Na de overname door de IJssel Vliet Combinatie blijft Wilton-Fijenoord – zij het in zeer afgeslankte vorm – voortbestaan. Het onderdeel van de Schiedamse scheepswerf dat zich bezighoudt met de nalevering van materieel volgend uit oude Taiwan-orders, blijft in handen van industrieel J. van den Nieuwenhuyzen.
Dat heeft een woordvoerder van de WF-directie bevestigd. In de jaren tachtig leverde Wilton twee onderzeeërs aan Taiwan, maar voor meer duikboten weigerde de Nederlandse overheid – na diplomatieke protesten van China – een vergunning af te geven.
,,Dit onderdeel is de kurk waarop Wilton-Fijenoord al jarenlang drijft’’, zegt CNV-bestuurder A. Bot. ,,Van den Nieuwenhuyzen heeft deze activiteit er bewust uitgepikt. Het gaat om zeer specialistisch materiaal en werk, waarmee een naam is hoog te houden. Vanwege de instandhouding van de handelsrelaties en de continuïteit wordt de naam Wilton-Fijenoord gehandhaafd.’’ Het Wilton-onderdeel dat de leveringen aan Taiwan gaat verzorgen, blijft gevestigd in Schiedam. De bedoeling is dat vier à vijf medewerkers zich met de activiteiten gaan bezighouden. Mei vorig jaar kocht Van den Nieuwenhuyzen het kwakkelende Wilton-Fijenoord, waar in totaal zo’n duizend mensen werkten. Het bedrijf werd onderdeel van de RDM-holding van Van den Nieuwenhuyzen. Via de RDM hoopt hij nog steeds nieuwbouworders voor duikboten te kunnen krijgen.