ROTTERDAM (NT) – Poolse boeren hebben via hun vakbonden gedreigd met blokkades van alle wegen in Polen. Ze gaan hiertoe over wanneer de Poolse overheid hun eisen niet inwilligt. De boeren hebben gisteren een deadline aan de inwilliging van de eisen gesteld: binnen twaalf uur willen de vakbonden antwoord van de regering.
E. de Bruin, hoofd afdeling internationaal bij TLN acht de kans op blokkades niet erg groot. ,,Het bericht van de dreiging kregen we gisteren via een steunpunt binnen. We hebben gecheckt of er momenteel vervoerders die bij ons zijn aangesloten vaststaan, dat bleek niet het geval.’’
Nu de blokkades aan de grenzen zijn opgeheven, is het binnenland aan de beurt om hinder te ondervinden van de stakende Poolse boeren. ,,De chauffeurs die onderweg zijn, hoeven niet te stoppen voor blokkades, maar wel zijn ze genoodzaakt hele stukken om te rijden’’, licht De Bruin de situatie toe. ,,Dat is niet zo’n beste ontwikkeling.’’

Gevaarlijk
Door het slechte weer is het gevaarlijk rijden voor de chauffeurs. De wegen die ze moeten volgen, blijken erg smal, hetgeen de hele situatie gevaarlijker maakt. Tot dusver heeft TLN nog geen meldingen over ongevallen ontvangen.
De blokkades hebben volgens De Bruin geen al te grote gevolgen voor verladers en wegvervoerders. De schade blijft beperkt omdat Polen als transitoland de laatste tijd minder belangrijk is geworden. ,,Door het instorten van de Russische economie is de positie van Polen op dit moment minder interessant voor de wegvervoerbranche’’, aldus De Bruin. Toch zijn zo’n honderd Nederlandse bedrijven in Polen actief. Wat er gebeurt als de boeren overgaan tot blokkades, kan De Bruin nu nog niet zeggen. ,,Eerst maar eens afwachten of de vakbonden daadwerkelijk zo’n resoluut besluit gaan nemen, mocht de overheid haar poot stijf houden.’’ De Poolse boeren protesteren tegen goedkope import van Europees varkensvlees.