Ketenregisseur. Dat zouden wij allemaal wel willen. In een lange keten, met veel schakels, ben jij degene die aan de touwtjes trekt en iedereen doet wat jij wilt. Ach, leefden wij maar in zo’n wereld.

Maar dat doen wij dus niet. Er zijn, zo blijkt uit een universitair onderzoek, een heleboel regisseurtjes die elk voor zich een stukje regisseren en zich daar de koning te rijk voelen. Beter kleine baas dan grote knecht, denkt men blijkbaar, maar volgens het onderzoek zou men dat beter niet kunnen denken. Want daardoor onstaat een gat in de markt en gaten in de markt dat mag niet, want daar gaat een ander zitten en die duwt jou van je troontje. Tenzij jij zelf in dat gat gaat zitten natuurlijk, maar dat zit je in een gat en niet meer op een troon.

Het onderzoek is gedaan naar Advanced Planning and Scheduling, ofwel APS, ook Demand Chain genaamd, dat transparant is met heldere concepten. Begrijpt u wel? Daar gaat het dus om. Maar zeg nu zelf. Zoiets verschrikkelijks. Ga je in zo’n gat zitten als je op een troontje je brood verdienen kunt? De universiteit denkt van wel.

Mijn lijfblad vindt ook dat de onderzoekers gelijk hebben. De Amerikanen komen en Amerikanen zijn nu eenmaal in alles veel beter. Kleine knulletjes zijn wij in kleine landjes. Dus als Amerikanen komen, dan pakken wij in. Amerikanen houden niet van troontjes. Al zouden ze die wel graag willen hebben. Ze hebben Advanced Planned Scheduling met heldere concepten. Dat is andere koek. Als regisseurs niet snel doen wat mijn lijfblad hen aanraadt te doen dan krijgen zij billenkoek. Dan missen zij de boot. Dat wordt dus een ramp.

Nu is het met rampen vreemd gesteld. Rampen die worden aangekondigd komen niet en rampen die ons wel treffen zijn nooit aangekondigd. Men doet er dus goed aan zoveel mogelijk rampen aan te kondigen, dan weten wij in elk geval waardoor wij niet worden getroffen. Over een jaar of zes komt een universitair onderzoek dat zegt dat Advanced Scheduling een gepasseerd station is en dat regiseurs er verstandig aan doen, gezien de schaalvergroting en groeiende densiteit, Intensified Scheduling toe te passen omdat Amerikanen dat ook hebben. Een helder concept op kleine schaal. Daar moeten wij naar toe. Wie dat niet doet, nu ja…, je weet…, tegen Amerikanen valt niet op te boksen.

Eigenlijk vreemd. Dat wij nog bestaan. Je zou zo zeggen dat Amerikanen ons met hun IT Embedded Clear Conceptual Customer Driven Advanced Planned Integrated Scheduling al veel eerder ingepakt zouden hebben. Zou die Scheduling dan toch niet zo goed zijn? Je durft het nauwelijks te denken. Flow Masters met Flow Management en Information Ownership. Dat is toch niet niks. Geen wonder dat regisseurs de boot missen als zij op eieren zitten.

Maar je hebt in je leven al zoveel Heldere Concepten aan je neus voorbij ziet trekken. Is dat net zoiets als mode: lang, kort, dik, dun? Nee, dat zie je niet goed. Dat kan je niet goed zien. Als geleerden zeggen dat Clear Planning Scheduling…