AMSTERDAM (ANP) – KPN Telecom moest gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs een forse stap terug doen na berichten over een kolossaal verlies van zijn Amerikaanse partner QWest. Het aandeel van het telecommunicatiebedrijf moest 2,30 euro inleveren op 43,70 euro.
Het Damrak eindigde in mineur, waarbij het merendeel van de fondsen moest inlveren. De toonaangevende AEX-index beëindigde de dag op 527,12 punten, een verlies van 5,67.
Volgens handelaren speelt bij KPN ook de toenemende concurrentie op de telefoniemarkt een rol. ,,Zo’n aandeel komt dan makkelijk wat onder druk te staan. Maar een volgende keer pakken ze weer een paar euro terug.’’ Een glansrol was er woensdag weggelegd voor ABN Amro. Het aandeel steeg met ruim 4 procent tot 18,45 euro. Een handelaar sprak van ,,massieve omzetten’’, tegen de 20 miljoen stuks (dubbelgeteld). Als verklaring van de grote belangstelling voor het bankaandeel werd gezegd dat ABN Amro de laatste tijd wat is achtergebleven bij de andere financiële waarden.
Bovendien zijn de Nederlandse beleggers minder somber over de ontwikkelingen in Brazilië, waar ABN Amro via Banco Real grote belangen heeft.
Alle Europese beurzen stonden woensdag in de min. Het verlies in Amsterdam was nog beperkt, want de AEX-index verloor minder dan de graadmeters elders. De prestaties van Aegon, Fortis en ING stonden in schril contrast tot de fraaie ontwikkeling van het aandeel ABN Amro.
Alledrie moesten ze verlies incasseren. Fortis verloor 1,10 euro op 34,90 euro, ING liet 1,45 euro liggen op 51,30 euro en Aegon moest 1,90 euro terug tot 94,80 euro.
Onder de AEX-fonds waren er goede prestaties voor Buhrmann, Akzo Nobel en Ahold. Buhrmann dikte 35 eurocent aan op 14,50 euro. Het chemieconcern pakte 55 eurocent winst op 35,15 euro, terwijl Ahold, na het bekend worden dinsdag van nieuwe expansieplannen in Spanje, er 40 eurocent bij kreeg op 35,65 euro.
IHC Caland moest opnieuw stevig inleveren. Beleggers toonden zich dinsdag al niet tevreden over de winstontwikkeling die toen werd voorspeld. Het aandeel dook toen 7 procent omlaag. Woensdag kwam daar nog weer eens bijna 4 procent bij, waarna IHC Caland terecht kwam op 31 euro.
De koers van de euro is woensdag op de Europese valutamarkten stabiel gebleven. Bij het slot van de handel in Amsterdam noteerde de Europese munteenheid 1,1350 dollar tegenover 1,1360 als slotkoers de voorgaande dag.
Echt veel handel in de euro was er niet. Valutahandelaren verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) bij haar wekelijkse vergadering donderdag geen spannende dingen gaat doen. Daardoor is de lust een beetje verdwenen om ergens op te speculeren. ,,Een paar weken geleden zag het er nog heel anders uit: een sterke euro, waardoor een renteverlaging in het verschiet lag. Dat is nu heel anders’’, verzucht een handelaar.