SCHIPHOL (NT) – Martinair gaat vanaf 6 april twee keer in de week met een B767 vliegen op Curaçao. Bij de twee diensten wordt tevens een tussenstop gemaakt op Bonaire en Aruba.
Volgens woordvoerder U. Buys van Martinair is het nog onduidelijk welk vrachttarief Martinair voor de nieuwe bestemming in de markt zal gaan leggen. ,Dat is nog onderwerp van gesprek. Wij kunnen daar nog weinig over zeggen.’’
KLM Cargo is op dit moment de enige maatschappij die Curaçao vanuit Nederland rechtstreeks bediend. Verschillende expediteurs hebben kritiek op het feit dat de KLM door dit monopolie een hoog vrachttarief van vier tot 4,50 gulden per kilo in de markt kan hanteren. Daardoor is er weinig terecht gekomen van de transitofunctie die Curacao voor Zuid-Amerika en het Caraibische gebied kon vervullen. ,,Voor een draaischijffunctie is een concurrende prijs van twee tot 2,50 gulden nodig, aldus Jos Busscher van Panalpina. Hij heeft er vertrouwen in dat met Martinair betere prijsafspraken kunnen worden gemaakt dan met de KLM op dit gebied. Martinair hanteert op de Caraibische vakantiebestemming, de Dominicaanse republiek, al een vrachttarief van 2,50 gulden per kilo. De B767 heeft een vrachtcapaciteit van tien ton per vlucht, aldus U. Buys. Hij kan nog niet zeggen of Martinair de vluchtfrequentie in de loop van dit jaar zal vergroten. ,,Dat hangt af van de touroperators, die alle stoelen op de twee vluchten hebben afgenomen. Zelf doen wij geen verkoop op deze bestemming.’’ De vluchten zijn op dinsdag en Woensdag. De eerste vlucht gaat vanaf Amsterdam via Bonaire naar Curaçao. Bij de tweede vlucht wordt een tussenstop gemaakt op Aruba voor Curacao wordt aangedaan. Een woordvoerder van KLM Cargo zegt dat de maatschappij geen directe plannen heeft om de tarieven aan te passen.