ZURICH/BAZEL (NT) – De Sairgroup, moederholding van onder meer Swissacargo, wil met Panalpina een joint venture gaan opzetten op luchtvrachtgebied. Dat melden bronnen in de Zwitserse vakpers. De bedoeling zou zijn om deze joint venture onder te brengen in een naamloze vennootschap onder de voorlopige werktitel Swissglobal.
Uitgangspunt van deze nieuwe onderneming is het bundelen van de vrachtcapaciteit van Swisscargo en Panalpina. Deze inkoop moet gebeuren bij dochter Swissair en de maatschappijen Cargolux en Sabena, waarin de Sairgroup respectievelijk een belang heeft van 33,7 procent en 49.5 procent. Daarnaast heeft Swissair een aantal samenwerkingspartners waaronder Delta Air Lines.
Bij de expeditie-activiteiten zou de Sairgroup de dochteronderneming Jacky Maeder verkopen aan Panalpina. Jacky Maeder had in 1997 een omzet van 285 miljoen Zwitserse francs.
De samenwerking zou verder worden versterkt door een onderlinge financiële deelneming. Daarbij zou de Sairgroup een belang krijgen van tien procent in Panalpina. De Ernst Göhner Stiftung, eigenaar van Panalpina, zou hetzelfde percentage krijgen in zijn samenwerkingspartner.