AMSTELVEEN (NT) – Het vrachtvervoer van de KLM daalde in het derde kwartaal van het lopende boekjaar met twee procent. De vrachtcapaciteit nam met vier procent toe. Daardoor slonk de beladingsgraad op vracht met ruim vier procent naar 69,9 procent.
De KLM-directie heeft de indruk dat deze negatieve trend aan het keren is. In december steeg het vrachtvervoer weer met een procent en deze groei is ook in januari weer zichtbaar, aldus de KLM bij de presentatie van de financiële cijfers over het derde kwartaal. Daarbij is de maatschappij voor het eerst sinds geruime tijd weer in de rode cijfers terechtgekomen.
In de periode oktober tot december heeft de luchtvaartmaatschappij een netto-verlies van 26 miljoen geleden tegen een netto winst van 46 miljoen in dezelfde periode van het boekjaar 1997/1998. De KLM wijt de tegenvallende gang van zaken aan de minder gunstige ontwikkeling van de vervoersgroei binnen de luchtvaart. Ook de naijleffecten van de staking in september bij partner Northwest Airlines zijn van invloed geweest.
De KLM heeft de groei van de capaciteit inmiddels sterk verminderd, vooral in de sfeer van de vracht. De groei is aangepast aan de huidige marktontwikkelingen.