ZÜRICH (NT) – Sairgroup en Delta Air Lines bevriezen de vrachtsamenwerking in Europa. Dat meldt woordvoerder F. Buger van de Sairgroup, de moedermaatschappij van Swisscargo.

Het afzien van een een verdere expansie betekent dat behalve in Italië, Spanje en Zwitserland de Europese vrachtverkoop van Delta Air Lines in handen blijft van de lokale general sales agenten. Voor Nederland is dat Zygene. In België wordt Delta Air vertegenwoordigd door het bedrijf Aerofreight.
Volgens de woordvoerder van de Sairgroup wordt van een verdere uitbouw van de samenwerking in Europa ’afgezien’ wegens de huidige economische situatie in Europa. ,,Wij willen niet de moeilijke marktsituatie belasten met een verdere uitbouw van de coöperatie. Wij kijken nu naar andere mogelijkheden om de samenwerking in te vullen.’’ De woordvoerder kan nog niet zeggen hoe de samenwerking verder zal worden ingevuld. ,,Een tijdpad daarvoor is nog niet vastgelegd’’, aldus de woordvoerder. De twee maatschappijen zijn vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst aangegaan waarbij Swisscargo de vrachtverkoop in Europa van Delta zou overnemen. Dat betekende dat Delta Cargo een groot aantal gsa’s op straat zou zetten.

De overname moest voor het eind van het vorig jaar zijn afgerond. Behalve in Italië, Spanje en Zwitserland kwam er van de vrachtsamenwerking echter niets terecht.
Een teken dat de samenwerking niet vlekkeloos verliep, werd enkele weken geleden gegeven toen Delta zijn contract met zijn Franse gsa MATS met een half jaar verlengde. Dat leidde tot speculaties in de Franse pers.