BRUSSEL/KAAPSTAD (ANP/AFP) – De Zuid-Afrikaanse regering is tevreden over het handelsakkoord met de Europese Unie waarover beide partijen na jaren moeizaam onderhandelen overeenstemming bereikten.
,,Een goed akkoord’’, luidde volgens vice-president Mbeki het oordeel.
Het standpunt van de EU laat op zich wachten. Diplomatieke vertegenwoordigers van de lidstaten bogen zich woensdag voor het eerst in Brussel over het akkoord. ,,Zij willen er met de stofkam doorheen’’, zei een topambtenaar van de Europese Commissie.
Eurocommissaris De Deus Pinheiro (ontwikkelingssamenwerking) beklonk afgelopen weekeinde samen met Zuid-Afrika’s handelsminister Erwin het akkoord. De commissaris verzekerde zich woensdag van de steun van de rest van de commissie. Op 22 februari moeten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken het definitieve oordeel geven.
Het akkoord stelt ongeveer 95 procent van de Europese markt open voor Zuid-Afrikaanse producten en 86 procent van de Zuid-Afrikaanse markt voor Europese producten.
Zuid-Afrika is gezwicht voor de Europese eis dat het de namen port en sherry opgeeft. In eigen land mag het die nog twaalf jaar hanteren, in zijn directe buurtlanden nog acht jaar en elders vijf jaar.Vooral Spanje en Portugal, die als de belangrijkste Europese producenten van deze dranken waken over de soortnamen, maakten zich hard voor deze concessie.Op landbouwgebied toonde Zuid-Afrika zich ook bereid tot compromissen. Zo zal de import van Zuid-Afrikaanse sinaasappelen in de maanden april en mei aan beperkingen onderhevig zijn. De EU heeft zich bereid verklaard jaarlijks 32 miljoen liter wijn uit Zuid-Afrika zonder invoerrechten toe te laten.