ZOETERMEER/VENLO (NT) – De Duitse deelstaat Brandenburg heeft het zondagrijverbod voor vrachtverkeer versoepeld. Vrachtwagens van meer dan 7,5 ton, komend vanuit Polen, kunnen sinds enige tijd doorrijden bij grensposten Frankfurt/Oder, Güben, Forst en Schwedt.
Voorwaarde is wel dat ze zich begeven naar een ontvanger in Brandenburg, inclusief Berlijn, of naar de grote parkeerplaats Brandenburger Tor. Voor transitoverkeer, bijvoorbeeld op Nederland, is het daarom nog niet mogelijk door te rijden. Het rijverbod geldt tussen twaalf uur ’s nachts en tien uur ’s avonds.
Overigens valt het met de drukte door wachtende vrachtwagens aan de grens, een belangrijk motief voor de stap van Brandenburg, momenteel erg mee. Een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland in Zoetermeer schrijft dit toe aan de ingestorte handel met Rusland.
Voor grensexpediteur Gerlach is de versoepeling van het rijverbod aanleiding de openingstijden van zijn kantoor in Frankfurt/Oder te verruimen. De post van de grensexpediteur is voortaan 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend voor inklaringen en het opmaken van T-documenten. Tot voor kort was het kantoor zondag tot twee uur ’s middags gesloten.