Rotterdam . De overneming werd aangekondigd in maart en goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering in mei. De overnameprijs bedraagt 533 miljoen euro (1,17 miljard gulden). Daarop behaalt Nedlloyd een boekwinst van 270 miljoen euro (594 miljoen gulden).
Van Gend & Loos en Selektvracht worden onderdelen van de pakketvervoerdivisie van Deutsche Post. Bij Danzas, een dochter van de Duitse posterijen, worden ondergebracht: Nedlloyd Flowmasters (geïntegreerde logistiek), Nedlloyd Districenters (warehousing), Nedlloyd Distribution Services (groupagediensten in Europa), Nedlloyd Unitrans (groupage en transport in Duitsland), NTO. Nedlloyd Chemical Logistics, Nedlloyd Fashion Services en Gerlach (douane-expiditie).

Marktleider in Nederland
De sector Europees Transport en Distributie behaalde vorig jaar een omzet van 3,2 miljard gulden. Door de overname wordt Deutsche Post marktleider in Nederland in het pakket- en expresvervoer. Voor Danzas betekent de overneming van ETD-onderdelen een versterking op de Duitse groupagemarkt.
Nedlloyd, dat eerder zijn zeescheepvaartactiviteiten onderbracht in een joint venture met het Britse P&O, is na de verkoop van de landdivisie in feite alleen nog een houdstermaatschappij, met een kleine staf kantoorpersoneel. De enige grote dochter die Nedlloyd nog geheel controleert, is Mammoet, met 800 personeelsleden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement