Papendrecht . Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat reageren negen van de tien automobilisten op de rijksweg A15 adequaat op de ’lichtlijnen’ tussen Papendrecht en Wijngaarden. Er zijn minder files dan vorig jaar in deze periode.
Rijkswaterstaat houdt sinds 22 juni een proef met een ’dynamische wegmarkering’. Tussen Papendrecht en Wijngaarden (richting Gorinchem) vervangen lichtelementen over een lengte van 1.100 meter de geverfde witte lijn tussen de rechterrijstrook en de vluchtstrook.

Ook op andere wegen
In de ochtend- en avondspits licht de lijn onderbroken op, waardoor een extra rijbaan ontstaat. In de overige uren is er sprake van een ononderbroken lijn en krijgt de vluchtstrook zijn oorspronkelijke functie terug. De proef, een mondiale primeur, duurt tot december. Het systeem wordt wellicht ook op andere snelwegen geïntroduceerd, mocht de proef bij Papendrecht slagen. Zo’n tien procent van de bestuurders heeft niettemin problemen met de veranderingen. ,,Het gebeurt vaker dat automobilisten om onduidelijke redenen buiten de spits over de vluchtstrook rijden. ’’, zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement