Rotterdam . Odfjell-ASA, ’s werelds grootste chemicaliënvervoerder, neemt Botlek Tank Terminal over van Vopak. Het Noorse concern ziet de terminal met een capaciteit van anderhalf miljoen kubieke meter als een goede mogelijkheid om zijn positie in de chemielogistiek te verbeteren.
Het concern zal de terminal waarschijnlijk ingrijpend verbouwen, aldus directeur J. Jansen van de Rotterdamse vestiging Odfjell Tankers. Een deel van de huidige olie-capaciteit van één miljoen kubieke meter zal verbouwd worden tot chemicaliëncapaciteit. Hij verwacht dat de afhandeling van de schepen zal verbeteren als er meer capaciteit voor chemicaliëntankers komt. Chemicaliëntankers worden bij gebrek aan goede ligplaatsen in Rotterdam regelmatig met vertragingen geconfronteerd.
Jansen sluit niet uit dat het hoofdkantoor van de terminal-divisie (Odfjell Terminals) van Houston naar Rotterdam verhuist omdat de Botlek-terminal de grootste in het netwerk wordt. Het concern beschikt al over terminals in Houston, China en Zuid-Amerika.
De overname, waarvan de prijs voorlopig niet bekend gemaakt wordt, moet binnen twee maanden worden afgerond. Het uit Pakhoed en van Ommeren ontstane Vopak voldoet met de verkoop aan de eis van de Europese Commissie om de capaciteit in Rotterdam te verminderen. Odfjell neemt het volledige personeelsbestand van 260 mensen over.
Odfjell Tankers doet met vijftien mensen de afhandeling van de ongeveer 200 eigen schepen, die jaarlijks Rotterdam aanlopen en goed zijn voor zo’n drie miljoen ton lading per jaar. Verder heeft het concern in Rotterdam een joint venture met Heuer op het gebied van tankcontainers, waar 25 mensen werken.
Eerder dit jaar deed Vopak zijn belang in de Antwerpse terminal Gamatex over aan zijn Amerikaanse partner GATX. De Rotterdammers werden in ruil volledig eigenaar van de chemicaliënterminal Tees Storage in het Britse Middlesborough.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement