Grevenmacher . Het Duitse mediaconcern Axel Springer doet zijn kranten- en tijdschriftenlogistiek de deur uit. Een daarin gespecialiseerde Springer-dochter, Overbruck, is overgenomen door het Luxemburgse Thiel Logistik.
De overnamesom is niet bekendgemaakt. Overbruck voegt, met driehonderd werknemers, naar schatting 160 miljoen euro toe aan de omzet van Thiel, die dit jaar op 1,95 miljard euro wordt geraamd. De nieuwe aanwinst is volgens Thiel winstgevend.
Overbruck, in 1955 opgericht, is net als Axel Springer gevestigd in Hamburg en actief de verspreiding van kranten en tijdschriften naar onder meer de groothandel, (stations)kiosken in binnen en buitenland. In Duitsland beschikt Overbruck over elf vestigingen. Overbruck is ook actief in het expresvervoer en de luchtvracht en in het transport van onbedrukt papier. In 1985 werd het overgenomen door Springer, uitgever van onder meer Die Welt, Bild en het omroepblad Hörzu.
Springer zocht een gegadigde voor Overbruck omdat het de verspreiding van drukwerk niet meer tot de kernactiviteiten rekent.
Met Thiel werd een overeenkomst gesloten op grond waarvan Overbruck nog voor ten minste vijf jaar blijft werken voor Axel Springer, waarvoor het 900 titels bij de afnemers brengt. Thiel, dat aan de Duitse Nemax (nieuwe markt) genoteerd staat, wil de komende jaren groeien in logistieke nichemarkten en in activiteiten voor specifieke sectoren en bedrijfstakken. Door de acquisitie van Overbruck, zo zegt Thiel, is van dat doel nu een vijfde deel gerealiseerd.
Thiel verloor vorig jaar op een omzet van toen 1,45 miljard euro ruim 5 miljoen euro. Een jaar eerder werd op een omzet van 0,9 miljard euro netto nog 46,6 miljoen euro winst behaald. Voor dit jaar houdt Thiel het op een resultaat van 40 miljoen euro. Een meerderheid in Thiel heeft de Duitse groep Delton, een beleggingsmaatschappij in logistieke fondsen.