Oslo . De door Noorse rederijen beheerde handelsvloot is vorig jaar gekrompen met 48 eenheden. Dat is de sterkste daling sinds 1993. Het totale aantal eenheden zakte van 1.718 naar 1.670. Gerekend naar het laadvermogen was er een daling van 2,8 miljoen dwt. naar 45,9 miljoen dwt. De krimp was het grootst (minus 32) bij de schepen onder Noorse vlag. Het aandeel van de twee Noorse registers in de vloot is nu 59 procent.
Dat meldt de rederijbond Norges Rederiforbund. Volgens de bond hangt de negatieve ontwikkeling niet alleen samen met de teleurstellende globale economie, maar ook met de slechte fiscale randvoorwaarden in Noorwegen zelf. Niettemin lijkt het erop dat de door de Noorse rederijen beheerde vloot weer kan gaan groeien, want zij hebben nieuwbouwcontracten uitstaan voor 113 schepen met een laadvermogen van bij elkaar ruim 4,5 miljoen dwt. Hiervan worden er 74 opgeleverd in de loop van dit jaar en 24 in 2004. Het gaat in de meeste gevallen om natte-bulkschepen. Slechts in 12 gevallen betreft het containerschepen.